Bezy,  Ciasteczka,  Porady,  Przepisy

Przepis na mąkę migdałową

Do zrobienia samodzielnie mąki migdałowej będziemy potrzebować…. migdałów. Aby jednak nasza produkcja była opłacalna musimy zdobyć znaczną ilość migdałów po korzystnej cenie. Najlepiej kupić migdały już blanszowane lub płatki migdałowe, aby uniknąć żmudnego procesu blanszowania czyli obierania migdałów. Jeśli jednak posiadamy już sporą ilość migdałów ze skórką mamy dwie możliwości. Pierwszą z nich jest zmielenie tych migdałów razem ze skórką, jednak nie polecam ponieważ mąka zamiast przyjemnego migdałowego nabierze gorzki smak. Drugą możliwością jest zblanszowanie tej mąki samodzielnie.

Blanszowanie

Umieszczamy migdały w temperaturo-odpornym naczyniu i zalewamy je wrzątkiem. Zostawiamy w takiej zalewie na 10min. Po tym czasie odcedzamy. Skórka migdałów powinna być wyraźnie napuchnięta i powinna gładko ześlizgiwać się z orzecha. Jeśli mamy jakiekolwiek problemy z uzyskaniem takiego efektu, możemy ten proces powtórzyć. Następnie migdały pozbawione skórki musimy dokładnie osuszyć jeśli zachodzi taka potrzeba możemy to zrobić w piekarniku na najniższej temperaturze z włączonym termoobiegiem.

Mielenie migdałów na mąkę

Niezależnie od wykorzystywanego urządzenia musimy pamiętać aby było ono czyste inaczej i suche inaczej uzyskamy zawilgoconą mąkę lub mąkę migdałową o zapachu np. kawy.

Przy użyciu ręcznego młynka do kawy migdały należy po prostu zmielić. Czasami należy tę czynność powtórzyć parokrotnie aby uzyskać odpowiednią sypkość mąki.

Przy użyciu elektrycznego blendera lub młynka do kawy musimy być bardziej ostrożni. Miksujemy migdały nie dłużej niż 30 sekund. Musimy bardzo uważać żeby zamiast mąki nie ukręcić masła migdałowego. Najlepiej jeśli miksujemy nasze migdały pulsacyjnie przez parę sekund a następnie pozwalamy im przestygnąć przez kolejne kilka sekund. Po zmieleniu, przesiewamy je przez sito a te grubsze kawałki które zostały na sitku znów miksujemy, a następnie przesiewamy.

Powodzenia. 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
26
+1
5
+1
4
+1
15
+1
0
+1
0
+1
0

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)