Serniczek kawałek
Ciasta,  Przepisy,  Serniki,  Slider

Sernik z dżemem na czekoladowym spodzie :)

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć sernika. Idealny, powinien nie tylko wyśmienicie smakować, ale i wyglądać pięknie. Chociaż serniki do tej pory robiłam sporadycznie, to jednak w takim wydaniu to gratka dla wielbicieli słodkości.  Pomysł na taki serniczek właściwie sam przyszedł. Wszystko zaczęło się od silikonowej formy do ciast musowych. Zaraz po jej zakupie wypróbowywałam chyba wszystkie znane mi przepisy. Sernik był dość eksperymentalnym dziełem, ale wyszedł przepysznie.

sernik z dżemem na czekoladowym spodzie

Wykonanie sernika

Jego wykonanie zajmuje trochę czasu, ale nie jest on trudny do zrobienia. Czekoladowy spód – mega pyszny sam w sobie. Do jego przyrządzenia posłużyłam się przepisem na czekoladowe Brownie z dodatkiem proszku do pieczenia. Do tego pyszny sernik na zimno o lekkim waniliowym aromacie, a wszystko to połączone pysznym dżemem wiśniowym. Ja swój sernik wykonałam w silikonowej formie, do której najpierw wlewa się ser, a następnie dopełnia pozostałymi składnikami.

form serce

Oczywiście możesz ten serniczek wykonać również w zwykłej szczelnej tortownicy, kładąc tradycyjnie spód czekoladowy, dżem i na to sernik. Taką taką wersję można również polać polewą czekoladową (do takiej polewy zalecam dodać troszkę więcej śmietanki) i ozdobić płatkami migdałowymi. Jedyną trudnością w wykonaniu sernika z formy silikonowej jest połączenie go z dżemem i brownie. Nasz serniczek jest dość płynny (zależy od rodzaju użytego sera), dlatego wylanie dżemu bezpośrednio na masę serową wydaje się nie możliwe. Niezbędne jest więc nałożenie dżemu na spód, a następnie umieszczenie spodu w formie, dżemem do dołu. Ważnym jest, aby trochę docisnąć spód do środka. Tak, aby nasz serniczek dokładnie wypełnił boki formy. Ciasto wkładamy do zamrażarki na min 4h.

Ozdabianie

sernik serce

Proszę uważać podczas wylewania ciasta polewą czekoladową. Bardzo szybko gęstnieje na zimnym ciachu. Układanie wzorów na tym serniczku jest bardzo proste, ozdoby trzymają się bardzo ładnie. Do wykonania gałązek użyłam rozpuszczonej białej czekolady, przelanej do woreczka cukierniczego. Listki są zrobione z migdałów. Jeśli nie macie migdałów, możecie użyć innych orzechów, lub cukierków czekoladowych typu M&M przekrojonych na pół, draży, owoców itp. Wybór dekoracji ogranicza wyłącznie wasza wyobraźnia i zdrowy rozsądek.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

sernik z dżemem na czekoladowym spodzie

Sernik z dżemem na czekoladowym spodzie

SmartBake.pl wypieki z pomysłem.
5 from 4 votes
Prep Time 1 hr
Czas chłodzenia i pieczenia 4 hrs 30 mins
Total Time 5 hrs 30 mins
Course Deser
Cuisine desery polskie
Servings 10 osób
Calories 675 kcal

Ingredients
  

Czekoladowy spód

  • 100 g masło min. 82% zawartości tłuszczu mlekowego
  • 200 g ciemna czekolada min. 64% kakao
  • 100 g mąka pszenna Typ 405 – Typ 550
  • 30 g kakao
  • 4 szt jaja średniej wielkości
  • 250 g drobny cukier do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik na zimno

  • 0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1,5 łyżki żelatyny płaskie łyżki (prawdziwej nie fix)
  • 50 ml mleka
  • 70 g śmietanki min 30% tłuszczu
  • 1 op cukru wanilinowego
  • szklanki cukru pudru
  • 100 g dżemu owocowego o dużej zawartości owoców, ja użyłam wiśniowego

Polewa czekoladowa

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietany kremówki min. 30% zawartości tłuszczu mlekowego
  • 1 łyżka żelatyny

Instructions
 

spód czekoladowy

  • Pokrój 100g masła w kostkę, połam 200g ciemnej czekolady na małe kawałki. Umieść masło w małym rondelku, rozpuść. 
  • Przygotuj cukier 250g, mąkę pszenną 100g, kakao 30g oraz proszek do pieczenia. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Do rozpuszczonego masła dodaj połamaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do wystudzenia.
  • W czasie gdy masło z czekoladą się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 160*C. Przygotuj blaszkę ok. 20cmx20cm. Wystarczy, że dno blaszki będzie przykryte papierem do pieczenia.
  • Ubij całe 4 jajka, wymieszane z 250g drobnego cukru. Ubijaj aż do momentu, gdy nasza piana będzie sztywna, podwoi swoją objętość  i zmieni kolor na blado żółty, a cukier całkowicie się rozpuści. Wyłącz mikser.
  • Przelej ostudzone masło z czekoladą do piany z jajek. Plastikową szpatułką, delikatnie mieszaj. Mieszaj tak, aby nie uwolnić pęcherzyków powietrza zamkniętych w pianie. Mieszaj tylko do połączenia składników. W kilku turach dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników. Przełóż masę do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku na środkowej półce, ok 25-30min. Ciasto będzie gotowe, gdy na wierzchu utworzy się skorupka, a środek będzie jeszcze miękki. Po wyjęciu z piekarnika, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto ostygnie.
  • W kilku turach dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Przełóż masę do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku na środkowej półce, ok 35 min. Ciasto będzie gotowe, gdy na wierzchu utworzy się skorupka. Po wyjęciu z piekarnika, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto ostygnie. Gdy ostygnie, możesz owinąć ciasto folią i włożyć do zamrażalnika na 15 min, będzie się wtedy lepiej przycinać.
  • Po ostygnięciu odcinamy górną warstwę z ciasta. Resztę cista przycinamy na kształt pożądany do naszej formy.

sernik na zimno

  • Przyszykuj wszystkie składniki.
  • Podgrzej lekko mleko, rozpuść w nim żelatynę.
  • Do większej miski włóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszaj łyżką.
  • Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodaj 1 – 2 łyżki masy serowej i wymieszaj rózgą. Dodaj kolejne 2 – 3 łyżki masy serowej i znów wymieszaj rózgą. Powtórz jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełóż całość do reszty sera w misce i wymieszaj na jednolitą masę.

Składanie ciasta

  • Masę sernikową przełóż do silikonowej formy, wypełnij nią ok. połowę jej wysokości.
  • Łyżką lub łyżeczką rozsmaruj sernik po bokach formy. Tak aby na bokach pozostała jego cienka warstwa.
  • Przycięty spód posmaruj dżemem i włóż do formy, tak aby dżem dotykał sernika. Alternatywnie możesz przełożyć dżem do worka cukierniczego i wycisnąć dżem na sernik. Uważaj jednak, jeśli sernik jest za rzadki zrób to pierwszym sposobem. Następnie dociśnij całość, tak aby sernik pojawił się po bokach biszkoptu.
  • Włóż formę z sernikiem do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny.

polewa czekoladowa

  • Czekoladę posiekaj na malutkie kawałeczki. Wymieszaj ze śmietanką i żelatyną w proszku. Podgrzej w mikrofalówce (przez ok 10s, wyjmij, zamieszaj i znów włóż w razie konieczności, powtarzaj aż do rozpuszczenia czekolady) lub w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Wymieszaj dobrze, aż uzyskasz jednolitą lśniącą masę.
  • Przygotuj płaskie szerokie naczynie np: blaszkę do pieczenia, trzy szklanki ustaw do góry dnem (tak, aby utworzyły trójkąt) na przygotowanej blaszce.
  • Wyjmij zimny sernik z formy i ustaw serem do góry ma przyszykowanych szklankach. Jeszcze ciepłą polewę wylej na zimny sernik. Lej tak długo, aż polewa pokryje cały sernik. Po paru sekundach obetrzyj spód sernika.
  • Przełóż na duży talerz lub podkładkę. udekoruj według własnego uznania. Ja użyłam do dekoracji migdały i białą czekoladę wyciskaną z rękawa cukierniczego.
    sernik z dżemem na czekoladowym spodzie

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)