Sernik z dżemem na czekoladowym spodzie :)
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć sernika. Idealny, powinien nie tylko wyśmienicie smakować, ale i wyglądać pięknie. Chociaż serniki do tej pory robiłam sporadycznie, to jednak w takim wydaniu to gratka dla wielbicieli słodkości. Pomysł na taki serniczek właściwie sam przyszedł. Wszystko zaczęło się od silikonowej formy do ciast musowych. Zaraz po jej zakupie wypróbowywałam chyba wszystkie znane mi przepisy. Sernik był dość eksperymentalnym dziełem, ale wyszedł przepysznie.
Wykonanie sernika
Jego wykonanie zajmuje trochę czasu, ale nie jest on trudny do zrobienia. Czekoladowy spód – mega pyszny sam w sobie. Do jego przyrządzenia posłużyłam się przepisem na czekoladowe Brownie z dodatkiem proszku do pieczenia. Do tego pyszny sernik na zimno o lekkim waniliowym aromacie, a wszystko to połączone pysznym dżemem wiśniowym. Ja swój sernik wykonałam w silikonowej formie, do której najpierw wlewa się ser, a następnie dopełnia pozostałymi składnikami.
Oczywiście możesz ten serniczek wykonać również w zwykłej szczelnej tortownicy, kładąc tradycyjnie spód czekoladowy, dżem i na to sernik. Taką taką wersję można również polać polewą czekoladową (do takiej polewy zalecam dodać troszkę więcej śmietanki) i ozdobić płatkami migdałowymi. Jedyną trudnością w wykonaniu sernika z formy silikonowej jest połączenie go z dżemem i brownie. Nasz serniczek jest dość płynny (zależy od rodzaju użytego sera), dlatego wylanie dżemu bezpośrednio na masę serową wydaje się nie możliwe. Niezbędne jest więc nałożenie dżemu na spód, a następnie umieszczenie spodu w formie, dżemem do dołu. Ważnym jest, aby trochę docisnąć spód do środka. Tak, aby nasz serniczek dokładnie wypełnił boki formy. Ciasto wkładamy do zamrażarki na min 4h.
Ozdabianie
Proszę uważać podczas wylewania ciasta polewą czekoladową. Bardzo szybko gęstnieje na zimnym ciachu. Układanie wzorów na tym serniczku jest bardzo proste, ozdoby trzymają się bardzo ładnie. Do wykonania gałązek użyłam rozpuszczonej białej czekolady, przelanej do woreczka cukierniczego. Listki są zrobione z migdałów. Jeśli nie macie migdałów, możecie użyć innych orzechów, lub cukierków czekoladowych typu M&M przekrojonych na pół, draży, owoców itp. Wybór dekoracji ogranicza wyłącznie wasza wyobraźnia i zdrowy rozsądek.
Sernik z dżemem na czekoladowym spodzie
Ingredients
Czekoladowy spód
Sernik na zimno
Polewa czekoladowa
Instructions
spód czekoladowy
sernik na zimno
Składanie ciasta
polewa czekoladowa
2 komentarze
Agnieszka Niedźwiedzka
Cieszę się 🙂 Zadowolony mąż to ważna rzecz 🙂 Pozdrawiam
zadowolony mąż
Żona wczoraj mi zrobiła :-). Bardzo dobry