Szarlotka z kremem i kokosową posypką.
Szarlotka z kremem i kokosową posypką to popisowe ciacho dla każdego kto chce zabłysnąć wśród znajomych czymś pospolicie smacznym, a jednocześnie bardzo nietuzinkowym. Pomysł na tę szarlotkę najpierw narodził się w mojej głowie, przepis znalazłam na blogu arabeskawaniliowa.pl . Trochę poprzerabiałam, jak to jak i powstało pyszne ciacho. Pierwszy raz zrobiłam je na przyjęcie do mojej przyjaciółki i muszę przyznać, że… uzależnia. Potem zrobiłam je jeszcze dwa razy (dla siebie i rodziny), co jest raczej niezwykłe jeśli o mnie chodzi, bo staram się nie powtarzać z ciastami (no chyba, że za pierwszym razem coś mi nie wyszło ;] )
Dlaczego ta szarlotka jest taka pyszna?
Idealnie dobrane składniki i zróżnicowane tekstury tego ciasta sprawiają, że z chęcią sięgasz po drugi kawałek. Miękki biszkopt, smaczne i nieprzesłodzone jabłka, krem rozpływający się w ustach i prażony kokos. Taka kompozycja smaków i tekstur sprawia, że ciasto bardzo szybko znika z talerza.
Nie ma się co dziwić, że szarlotka rozeszła się w mgnieniu oka.
Biszkopt jest miękki i delikatny, a dzięki zawartości tłuszczu, wilgotny. Chociaż ja i tak, dodatkowo nawilżyłam go wodą z cukrem i sokiem z cytryny, ale to jest tylko opcjonalne rozwiązanie, ponieważ robiłam tak i tak i obie wersje są pyszne. Biszkopt namaka trochę od jabłek.
Warstwa jabłkowa nie jest zbyt słodka, a smak jabłek jest wyraźnie wyczuwalny. Do tego przepisu nie dodałam cukru, ponieważ jabłka, którymi ja dysponowałam były dość słodkie same w sobie. dla podkręcenia smaku dodałam cynamon i odrobinę soku z cytryny. Żelatyny należy dodać odrobinę mniej niż w przepisie na opakowaniu. Ważnym jest aby używać zwykłej żelatyny do potraw wytrawnych. Nie polecam dodawania galaretki, ponieważ niepotrzebnie zmienia smak jabłek.
Krem budyniowy można zrobić samodzielnie. Do czego Was bardzo zachęcam. Ja za każdym razem robię go sama, jak dla mnie to jest łatwiejsza opcja, ponieważ często się okazuje, że budyniu waniliowego właśnie zabrakło. Wykonując krem z budyniu sklepowego należy zredukować ilość mleka o 1/3. Masło powinno być dobrze ubite, a podczas łączenia składniki powinny być w tej samej temperaturze.
O posypce kokosowej nie będę się długo rozpisywać. Napiszę tylko… aromatyczny kokos w karmelowej zalewie. Mmmm… Pycha :p
Szarlotka z kremem i kokosową posypką.
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Prep Time 3 hrs
Total Time 3 hrs
Course Deser
Cuisine desery polskie
Servings 20 porcji
Calories 243 kcal
Equipment
- piekarnik
- mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
- szpatułka silikonowa
- papier do pieczenia
- forma na ciasto
- duża miska
- tarka o małych i dużych oczkach
- waga kuchenna
- miarka kuchenna
Ingredients
Biszkopt:
- 4 szt jajek dużych
- 120 g cukru 120g=pół szklanki 250ml
- 1 szt szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 160 g mąki tortowej 160g = 1 szklanka 250ml
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2 litry jabłek utartych
- ½ szklanki soku jabłkowego
- 1 szt soku z cytryny
- ½ łyżeczki cynamonu
Krem:
- ½ litra mleka
- 100 g cukru 100g = ½ szklanki
- 1 szt cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 g masła ogrzane do temp. pokojowej
Posypka:
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
Instructions
Biszkopt:
- Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Wlej olej, krótko wymieszaj, potem mleko, a na końcu stopniowo przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie mieszając łyżką lub silikonową szpatułką. Ciasto przelej do formy (25 x 35 cm) wyścielonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temp. 180 st.C.
- Wyjmij biszkopt z piekarnika. Przestudź przez kilka minut, po czym wyjmij na kratkę kuchenną, zdejmij papier i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Zimny biszkopt włożyć z powrotem do formy, w której się piekł. Brzegi zabezpiecz cienkim, ok. 5cm, paskiem papieru do pieczenia.
Masa jabłkowa:
- Żelatynę zalej sokiem jabłkowym. Odstaw do napęcznienia na parę minut.
- Jabłka utrzyj na tarce o grubych lub cienkich oczkach. (wedle preferencji) Utarte jabłka wymieszaj z cynamonem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Żelatynę grzej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce przez kilka sekund. Powinna być płynna, ale nie możesz jej zagotować, ponieważ straci swoje żelujące właściwości. Płynną żelatynę wymieszaj z jabłkami.
- Włóż jabłka do lodówki na ok 30min. W tym czasie przygotuj krem budyniowy. zimne jabłka należy wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt. Zwróć uwagę, aby brzegi były dobrze zabezpieczone i dobrze utrzymywały jabłka na swoim miejscu.
Krem budyniowy:
- Pół szklanki mleka wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, po czym wlej mleko z mąką i ponownie zagotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Chłodny budyń przykryj folią przeźroczystą tak, aby folia była przyklejona do powierzchni budyniu.
- Masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do masła wystudzony „budyń”. Gotowy krem wyłożyć na zastygniętą masę jabłkową.
- Uwaga. W trakcie dodawania budyniu możesz mieć wrażenie, że krem się zważył. Nie martw się, miksuj dalej. Widoczne grudki to po prostu nie roztarte masło.
Posypka:
- Wszystkie składniki posypki należy zrumienić na patelni na złoty kolor, ciągle mieszając. Przestudź je i równomiernie posyp wierzch ciasta. Całość wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Ciasto pokrój i pozostawić na około 15 minut przed podaniem. W tym czasie krem trochę zmięknie i będzie smaczniejszy.
Notes
Uwaga:
Użyte składniki powinny być w tej samej temperaturze, szczególnie przy łączeniu masła z budyniem.
Biszkopt możesz dodatkowo nasączyć mieszanką 200ml wody, 40ml soku z cytryny i 2 łyżeczki cukru. Jednak nie jest to koniecznie potrzebne.
Keyword jabłka, krem budyniowy, krem kokosowy, szarlotka, wiórki kokosowe
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
3
+1
20
+1
3
+1
5
+1
1
+1
0
+1
1