Tarta z jabłkami.
Tarta z jabłkami, chyba każdy z nas uwielbia ciasta z jabłkami. Smaczne, wilgotne, aromatyczne, nie za słodkie i nie zapychające. Podane w postaci tarty, nie tylko smakują, ale i wyglądają pysznie.
Dlaczego tarta z jabłkami?
Ja bardzo lubię tarty. Są smaczne, szybkie. Najlepsze jest to, że można do nic naładować wiele zdrowych dodatków i pięknie udekorować. Wszystko zależy od waszego widzi mi się. Ciasto kruche jest doskonałym nośnikiem wspaniałych dekoracji, ponieważ można przycinać je w różnorodny sposób, barwić itp. Po upieczeniu jest pyszne i tylko nieznacznie zmienia nadany mu kształt.
Sposób przygotowania.
Jak zauważycie w poniższym przepisie, ja zwykle podpiekam spód tarty przed włożeniem składników. Jest to dość kłopotliwe, ponieważ należy ograniczyć czymś brzegi tarty, żeby nam nie spływały podczas pieczenia.
Nie można włożyć całego ciasta na raz ponieważ wierzch tarty przypieka się znacznie szybciej niż spód.
Na szczęście rozwiązanie jest proste i teraz tarty piekę już tylko w ten sposób.
Do zimnego ciasta kruchego, uformowanego w formie na tartę, wlewam pozostałe składniki (apple curd i starte jabłka). Całość wkładam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C. W tym czasie przygotowuje dekoracje. Po 20 minutach wyjmuję ciasto z piekarnika i dodaję dekoracje. Wkładam do piekarnika i piekę kolejne 20 minut.
Tarta z jabłkami - pyszna i lekka
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Course Deser
Cuisine American
Servings 12 osób
Calories 435 kcal
Equipment
- forma do tart
- piekarnik
- folia aluminiowa
- duże nasiona strączkowe (groch, fasola), elentualnie ryż lub kasza
- wykrawaczka do kwiatów
Ingredients
Ciasto kruche (spód)
- 3 szt. żółtek
- 130 g cukru pudru
- 150 g miękkiego masła min. 82%tłuszczu mlekowego
- 200 g mąki typ 550 lub mniej plus mąka do podsypania
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szt aromat według wyboru
Apple Curd czyli krem jabłkowy
- 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaskowych) startych na drobnych oczkach tarki) 1 jabłko waży ok 200g
- 2 szt cytryn (skórka otarta i wyciśnięty sok)
- 8 szt jajek rozmiar M
- 200 g masła min. 82% tłuszczu mlekowego
- 150 g cukru można zastąpić inną substancją słodzącą
Wykończenie
- 2 szt jabłek (startych na grubych oczkach tarki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- ½ szt soku z cytryny
Instructions
Ciasto kruche (spód)
- Przygotuj składniki. Natłuść formę. Nagrzej piekarnik do 180*C.
- Wymieszaj żółtka z cukrem. Dodaj miękkie masło i aromat. Mieszaj szpatułką.
- Dodaj przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż składniki utworzą grube grudki.
- Zacznij wyrabiać ciasto ręką, aż składniki połączą się tworząc jednolitą całość. Podsypuj ręce i stolnice mąką w razie potrzeby. Ciasto nie powinno się kleić do rąk.
- Włóż do lodówki na przynajmniej 2h.
- Schłodzone ciasto podziel na trzy części. Dwie mniejsze i większą. Mniejszą obłóż brzegi formy, a większą spód. Podziurkuj dno widelcem. Trzecią część odłóż do dekoracji.
- Wyłóż folią aluminiową/papierem do pieczenia wnętrze tarty i zasyp grochem lub fasolą, lub ryżem, lub kaszą.
- Podpiecz przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ciasto będzie jeszcze surowe po wyjęciu. Po dołożeniu reszty składników należy zapiec jeszcze raz.
Apple Curd czyli krem jabłkowy
- Jabłka obierz i utrzyj na tarce. Cytrynę obierz ze skórki (ja obieram cytrynę, nie ucieram). Staraj się obrać tylko żółtą skórkę, bez białego miąższu pod nią (biały miąższ jest gorzki). Wyciśnij sok z obranej cytryny. Masło pokrój na kawałki. Wszystkie jajka wymieszaj i roztrzep razem.
- Do garnuszka wrzuć utarte jabłka, sok z cytryn, skórki z cytryny, cukier. Gotuj chwilę (ok. 5min) do rozprażenia i połączenia składników. Mieszaj co jakiś czas i kontroluj jabłka żeby się nie przypaliły. Po tym czasie wyjmij z garnka skórki cytryn.
- Zmniejsz moc kuchenki na najmniejszą i dodaj pokrojone masło. Mieszaj aż do jego rozpuszczenia.
- Gdy masło się rozpuści dodaj roztrzepane jajka i mieszaj, aż do zgęstnienia kremu.
Wykończenie
- Jabłka utrzyj natarce o grubych oczkach. Wymieszaj z cynamonem i sokiem z cytryny.
- Do upieczonego spodu tarty przelej powstały krem jabłkowy.
- Na krem jabłkowy wyłóż starte jabłka.
- Tartę udekoruj według własnego uznania. Ja udekorowałam, kwiatuszkami z ciasta kruchego
- Tartę piecz przez kolejne 20 minut w temp 180*C
Notes
Jeśli zależy Ci na czasie i nie jesteś zwolennikiem podpiekania spodów ciast, możesz wszystkie składniki wylać od razu na ZIMNE ciasto kruche i piec w temp. 180*C przez 50 minut. 15 minut przed upieczeniem ciasta, otwórz piekarnik i udekoruj swoje ciasto.
Keyword ciasto jabłkowe, ciasto kruche, jabłka, jabłka prażone, tarta, tarta z jabłkami
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0