Tarta z rabarbarem
Ciasta,  Ciasta kruche,  Przepisy,  Slider

Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem to doskonały deser, zarówno dla gości, jak i do zabrania w gości. Do tego tarta z rabarbarem to świetne połączenie kwaskowatości rabarbaru i słodyczy ciasta kruchego, a to wszystko połączone kremowym i delikatnym budyniem. Przepis na domowy budyń znajdziesz tutaj. Jeśli przestrzegasz pewnych zasad to zrobienie takiego deseru nie będzie stanowiło dla Ciebie problemu.

Tarta z rabarbarem – Jak to zrobić?

tarta surowa

Ciasto kruche, użyte jako spód tarty, w przygotowaniu nie jest trudne. Ady dowiedzieć się więcej o cieście kruchym kliknij tutaj. Jedyną rzeczą, która może pójść nie tak, to konieczność obciążenia spodu i boków tarty podczas pieczenia. Najczęściej używa się do tego celu nasion. Należy to zrobić tak, aby (groch, fasola, lub ryż jak w moim przypadku, bo tylko to miałam w domu) wypełniły całą tartę, aż po brzegi.

Tylko wtedy możemy mieć pewność, że ścianki tarty nie opadną nam podczas pieczenia. Uwaga! Pamiętaj, że nasiona muszą być rozłożone na folii aluminiowej. Inaczej nigdy nie wygrzebiesz ich z ciasta.

Rabarbar na tartę kroimy według uznania. Ja ułożyłam kształty geometryczne z gałązek rabarbaru. Jednak rabarbar nie ładnie się kroi po upieczeniu 🙁 Polecam rozdrobnić rabarbar na malutkie kawałki. Efekt smakowy ten sam, a o ile prościej 🙂

Pattiessiere

Poniższy przepis, na tartę z rabarbarem, pochodzi z książki kucharskiej napisanej  przez francuskiego mistrza cukiernictwa Christophe Felde. Książkę tę polecił mi francuski kucharz, i muszę Wam powiedzieć, że jeszcze się na niej nie zawiodłam. Od kiedy dostała się w moje ręce już się z nią nie rozstaję. Uwielbiam te przepisy i na pewno jeszcze nie raz o niej usłyszycie.

tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

Danie: Deser
Rodzaj: French
Słowa kluczowe: kruche, rabarbar, tarta
Przygotowanie: 30 minutes
Obróbka termiczna: 20 minutes
Ochładzanie ciasta: 2 hours
Razem: 2 hours 50 minutes
Porcje: 24 cm. średnica formy
SmartBake.pl sprawdzone wypieki
Wydrukuj

Składniki

Ciasto kruche (spód)

  • 3 szt. żółtek
  • 130 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła min. 82%tłuszczu mlekowego
  • 200 g mąki typ 550 lub mniej (plus mąka do podsypania)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szt aromat według wyboru

Budyń

  • 2 torebki budyniu waniliowego 2x40g budyniu
  • 20 g cukru 4 łyżeczki lub 1 łyżka stewia (lub równowartość innego słodzika)
  • 600 g mleka

Rabarbar

  • 500 g rabarbaru

Przygotowanie

Ciasto kruche (spód)

  • Przygotuj składniki. Natłuść formę. Nagrzej piekarnik do 180*C.
    składniki tarta
  • Wymieszaj i utrzyj żółtka i cukier. Ucieraj, aż masa będzie jaśniejsza i puszysta.
  • Dodaj masło i aromat. Wymieszaj szpatułką.
    tarta masło
  • Dodaj przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż składniki utworzą grube grudki.
  • Zacznij wyrabiać ciasto ręką, aż składniki połączą się tworząc jednolitą całość. Podsypuj ręce i stolnice mąką w razie potrzeby. Ciasto nie powinno się kleić do rąk.
    ciasto tarta
  • Włóż do lodówki na przynajmniej 2h.
    tarta brzegi
  • Schłodzone ciasto podziel na dwie części, mniejszą i większą. Mniejszą obłóż brzegi formy, a większą spód. Podziurkuj dno widelcem.
    Tarta ciasto
  • Wyłóż folią aluminiową wnętrze tarty i zasyp grochem lub fasolą, lub ryżem, lub kaszą.
    tarta z kaszą
  • Podpiecz przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ciasto będzie jeszcze surowe po wyjęciu. Po dołożeniu reszty składników należy zapiec jeszcze raz. (Patrz Składanie Ciasta)
    tarta spód

Budyń

  • Zagotuj ¾ przygotowanego mleka.
  • w ¼ mleka rozpuść przygotowane budynie.
    budyń
  • Gdy mleko się zagotuje dodaj mleko z budyniami. Ciągle mieszaj, zmniejsz ogień i mieszaj, aż budyń zgęstnieje.
  • Gotowy budyń odstaw do ostudzenia na 5min i przyklej folię kuchenną do powierzchni. Zapobiegnie to wysychaniu budyniu.
    budyń przykryty

Rabarbar

  • Pokrój rabarbar na drobne kawałki. Im drobniej pokrojone tym łatwiej jest pokroić ciasto.
    tarta surowa

Składanie ciasta

  • Wylej budyń do podpieczonego spodu tarty. Rozłóż go równomiernie. Na wierzchu umieść rabarbar. Możesz go ułożyć w dowolnie wybrany przez siebie kształt.
    tarta
  • Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 150*C piecz przez 40min.
    tarta z rabarbarem

Notes

Masło powinno być miękkie, ale nie rozpuszczone.
Zamiast rabarbaru można użyć inne owoce. Najlepiej kwaśne, ponieważ bardzo dobrze komponują się one ze słodkim smakiem budyniu i ciasta kruchego.

Jeśli spodobał Ci się powyższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do mojego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)