
Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem to doskonały deser, zarówno dla gości, jak i do zabrania w gości. Do tego tarta z rabarbarem to świetne połączenie kwaskowatości rabarbaru i słodyczy ciasta kruchego, a to wszystko połączone kremowym i delikatnym budyniem. Przepis na domowy budyń znajdziesz tutaj. Jeśli przestrzegasz pewnych zasad to zrobienie takiego deseru nie będzie stanowiło dla Ciebie problemu.
Tarta z rabarbarem – Jak to zrobić?

Ciasto kruche, użyte jako spód tarty, w przygotowaniu nie jest trudne. Ady dowiedzieć się więcej o cieście kruchym kliknij tutaj. Jedyną rzeczą, która może pójść nie tak, to konieczność obciążenia spodu i boków tarty podczas pieczenia. Najczęściej używa się do tego celu nasion. Należy to zrobić tak, aby (groch, fasola, lub ryż jak w moim przypadku, bo tylko to miałam w domu) wypełniły całą tartę, aż po brzegi.
Tylko wtedy możemy mieć pewność, że ścianki tarty nie opadną nam podczas pieczenia. Uwaga! Pamiętaj, że nasiona muszą być rozłożone na folii aluminiowej. Inaczej nigdy nie wygrzebiesz ich z ciasta.
Rabarbar na tartę kroimy według uznania. Ja ułożyłam kształty geometryczne z gałązek rabarbaru. Jednak rabarbar nie ładnie się kroi po upieczeniu 🙁 Polecam rozdrobnić rabarbar na malutkie kawałki. Efekt smakowy ten sam, a o ile prościej 🙂

Poniższy przepis, na tartę z rabarbarem, pochodzi z książki kucharskiej napisanej przez francuskiego mistrza cukiernictwa Christophe Felde. Książkę tę polecił mi francuski kucharz, i muszę Wam powiedzieć, że jeszcze się na niej nie zawiodłam. Od kiedy dostała się w moje ręce już się z nią nie rozstaję. Uwielbiam te przepisy i na pewno jeszcze nie raz o niej usłyszycie.
Tarta z rabarbarem
Ingredients
Ciasto kruche (spód)
Budyń
Rabarbar
Instructions
Ciasto kruche (spód)
Budyń
Notes




You May Also Like


Ciasto migdałowe z kremem z pistacji, limonki i prażynką.
28 września 2020

Mąka gryczana
8 stycznia 2019
