zdjęcie tort owocowy z topperem
Jak to jest zrobione?

Tort owocowy z topperem – jak to jest zrobione ?

Tort owocowy z topperem powstał z okazji dnia dziecka. Moje dzieci były zachwycone, zjadały aż im się uszy trzęsły. Najbardziej podobały im się baloniki na torcie. Po wystawieniu tego tortu w mediach społecznościowych, wiele osób pytało mnie o kompletny instruktarz Jak to jest zrobione. Na waszą prośbę postanowiłam umieścić wszystkie linki i przepisy w jednym poście, także zapraszam do czytania 🙂 W tym tutorialu dowiesz się w jaki sposób zrobić taki tort. Od biszkoptu po topper.

Biszkopt Confetti

 

Biszkopt Confetti (przez niektórych nazywany Funfetti) to tak naprawdę zwykły biszkopt (ten tradycyjny lub tłuszczowy) z dodatkiem posypki typu confetti. Niestety nie podam Wam konkretnego przepisu na biszkopt konfetti, ponieważ wciąż szukam idealnego. W tym torcie znajduje się biszkopt tradycyjny z dodatkiem posypki. Zdjęcie posypki przedstawiam na zdjęciu poniżej. Użyłam kilku rodzajów posypek, ponieważ chciałam sprawdzić, która działa najlepiej. Muszę przyznać, że najlepiej sprawdziła się ta środkowa (na zdjęciu) posypka. Zostawiła po sobie najbardziej wyraźne ślady.

Biszkopt Confetti
posypka
biszkopt konfetti

Do biszkoptu confetti nie nadają się małe posypki typu maczek. Bardzo szybko tracą kolor, już podczas mieszania ciasta. Ja użyłam posypki Fun Cakes Confetti, jest najlepsza (jak na razie).

Topper z balonikami i girlandą.

topper na tort
topper na tort

Link do tego tutoriala znajdziesz tutaj. Przygotowałam dla Was fotorelację, z której krok po kroku dowiesz się jak wykonać taką prostą a efektowną ozdobę na tort.

Prażynka

Przepis na prażynkę udoskonalałam sama. Przez wiele tygodni dodawałam i ujmowałam składniki, żeby uzyskać tą idealną strukturę. Do wykonania prażynki możesz użyć blanszowanych migdałów lub płatków śniadaniowych. W zależności od potrzeby używam różnych płatków śniadaniowych. Czasami tych zwykłych kukurydzianych, czasami czekoladowych. Polecam zmieszać różne płatki razem, aby wybadać, które są najlepsze. Jak dla mnie najlepiej zachowują się płatki typu fit lub różne preparowane ziarna.

Składniki:

  • 75 g cukru

  • 75 g obranych migdałów lub płatków śniadaniowych

  • 20 ml wody

  • 100 g białej czekolady

  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Wykonanie:

Większą blaszkę wyściel papierem do pieczenia.
W garnuszku z grubym dnem (lub na patelni) umieść cukier i wodę. Gotuj bez mieszania do momentu, aż syrop przyjmie jasnozłoty kolor.
Teraz dodaj do niego migdały/ płatki i mieszaj trzymając za rękojeść garnuszka (nie mieszaj łyżką).
Gotuj przez chwilę, aż do otrzymania karmelu o kolorze bursztynowym.
Przelej otrzymany syrop z migdałami/płatkami na przygotowaną blachę i wyrównaj, tak aby otrzymać cienką warstwę. Poczekaj, aż wystygną.
Gdy ostygną pokrusz palcami na duże kawałki i zmiksuj malakserem lub blenderem. Miksuj tak długo, aż otrzymasz pożądaną grubość prażynki.
Czekoladę rozpuść z olejem. Mieszaj do połączenia składników.
Prażynkę wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i w takiej postaci rozsmaruj ją na torcie.

Krem z białej czekolady

krem z białej czekolady

Krem z białej czekolady jest słodki, ale za to doskonale komponuje się z frużeliną malinową.

Frużelina malinowa

Frużelina malinowa

Frużelina malinowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy kto choć raz w życiu przygotowywał galaretkę lub używał żelatyny będzie potrafił ją zrobić.

Potrzebujesz:

  • 250 g malin

  • 100 ml wody lub dowolnego soku

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • odrobinę wody do zalania żelatyny

Wykonanie:

W małej miseczce lub kieliszku odmierz potrzebną ilość żelatyny, a następnie zalej ją wodą tylko do przykrycia. Odstaw na ok 10min, aby żelatyna napęczniała.

W małym rondelku rozpraż maliny z odrobiną wody. Gdy maliny puszczą sok, rozgnieć je widelcem. Przestań gotować. Odczekaj chwilę, ok 10 min. i dodaj do nich napęczniałą żelatynę. Mieszaj, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki na ok. 2 godziny.

Stężałe owoce zmiksuj blenderem. Na tort nakładaj delikatnie łyżką lub workiem cukierniczym. 

Mus z Mango

Mus z Mango
Mus z Mango

Mango to pyszny i zdrowy owoc. Jak dla mnie trochę za słodki dlatego dodaję sok z cytryny, aby przełamać słodki smak. Przepis na pyszny, gładki i puszysty mus znajdziesz tutaj.

Składanie tortu

Tort należy składać w rancie. Jeśli nie masz rantu użyj swojej tortownicy z brzegami przedłużonymi papierem do pieczenia. 

tort w przekroju

Nakładamy po kolei od dołu:

  1. Biszkopt Konfetti,

  2. Prażynkę z białą czekoladą,

  3. Mus z Mango,

  4. Biszkopt Konfetti,

  5. Frużelina malinowa,

  6. Krem z białej czekolady,

  7. Biszkopt Konfetti.

tort mus z mango

Tynk maślany z mlekiem skondensowanym

Do otynkowania tortu użyłam tynku maślanego z mlekiem skondensowanym.

Pamiętaj, że tynkować należy na zimny tort, tynk powinien być w temperaturze pokojowej.

Tynk nakładamy za pomocą packi do tortów.

Pierwsza warstwa powinna być cienka. Nakładamy ją po to, aby złapać wszystkie okruszki, które odczepiają się z tortu. Po czym chłodzimy tort przez ok. 2h.

Kolejne, już grubsze warstwy, nakładamy na zimny tort. Rozprowadzamy tynk na torcie za pomocą ciepłej szpachelki (namoczonej w gorącej wodzie). Wygładzamy i do lodówki na kolejne 2h.

Po wyjęciu z lodówki wyrównaj niedoskonałości ciepłą szpachlą. Jeśli to konieczne nałóż trzecią warstwę.

Dekoracja

dekorowanie posypką

Do dekoracji użyłam posypki typu maczek, przyklejonej do tynku w jego górnej części.

W tym celu należy wyciąć pasek z papieru do pieczenia. Przykleić go delikatnie do zimnego tynku. Posypkę nakładamy ręką. Przyklejając ją do tynku kawałek po kawałku.

nakładanie posypki
tynk z mlekiem skondensowanym

Posypkę musisz nakładać dość szybko, aby tynk nie ogrzał się za bardzo. Sprawne odklejenie papieru do pieczenia z ciepłego tynku jest prawie niemożliwe. W takim wypadku, tort należy schłodzić powtórnie, a pasek odklejać z zimnego tynku.

Górę tortu ozdobiłam świderkami z barwionej ubitej śmietanki.

Składniki:

  • 250 g śmietanki 36% tłuszczu

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

  • odrobina zimnej wody

  • barwnik spożywczy

ubity krem

Wykonanie:

Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na min. 10min.

Do śmietanki dodaj barwnik i ubij z cukrem pudrem na sztywny krem.

Żelatynę włóż do mikrofalówki na ok 5s. Jeśli nie rozpuściła się całkowicie włóż na kolejne 5s i tak do skutku. Pamiętaj, że żelatyny nie można zagotować, ponieważ straci swoje właściwości. Należy ją rozpuszczać bardzo dokładnie, aby do kremu nie dostały się żadne nierozpuszczone grudki.

Rozpuszczoną żelatynę wlej (bardzo powoli) do ubitej śmietanki i jednocześnie mieszaj mikserem na wolnych obrotach.

Całość włóż do lodówki na ok. 2 h.

Po tym czasie przełóż śmietanę do worka cukierniczego, zakończonego odpowiednią końcówką i nakładaj na tort odpowiedni, wybrany przez siebie wzór.

 

Ja zdecydowałam się na wzór płaskich spiralek, ponieważ moim zdaniem najlepiej pasuje do tortów tego rodzaju. Zanim zaczniesz wykonywać jakiekolwiek ozdoby na torcie, zawsze sprawdź z boku, czy satysfakcjonuje Cię konsystencja kremu, wybrany wzór itd. Pomoże Ci to przećwiczyć rękę i zredukować ewentualne szkody, spowodowane niewłaściwym kremem, lub źle dobraną końcówką do dekoracji.

próba wzoru
próba wzoru
tort
tort na dzień dziecka

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)