Mąka

Każdy z nas jej używa, używał lub będzie używał. Mąka jest powszechnie dostępna i stosowana na całym świecie. Chodź w zależności od szerokości geograficznej jej pochodzenie różni się znacząco. W polskich sklepach spotykamy wiele jej rodzajów. Jednak czy świadomie wybieramy odpowiednią mąkę, czy tylko sugerujemy się przeznaczeniem jakie producent wypisał na opakowaniu? Sama się niejednokrotnie zastanawiałam nad przeznaczeniem niektórych mąk. Podpytałam znajomych i rodzinę oni mieli ten sam problem, więc postanowiłam napisać co nieco na ten temat.

Pisząc artykuły o mąkach, chciałam udostępnić wszystkim moim czytelnikom wiedzę, którą można wykorzystać na co dzień. Wiadomości z tego zakresu w łatwy sposób pomagają zrozumieć dlaczego jedne ciasta wyrastają wysokie i puszyste a inne są bardziej zbite. Pewnie wiele osób zastanawia się dlaczego biszkopt wykonany z użyciem np: mąki razowej nie rośnie taki jak powinien. A chleb na mące tortowej to nie chleb lecz raczej drożdżówka. Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedzi w poniższych postach.

Co to jest mąka i jej „typy”?

„Typy” mąki pszennej i jej zastosowanie

Kasza Manna

Gluten

Mąka żytnia – typy i zastosowanie

Mąka jęczmienna

Mąki bezglutenowe – rodzaje i zastosowanie

Mąka owsiana

Mąka ziemniaczana

Mąka kukurydziana

Mąka gryczana

Mąka z amarantusa

Mąka migdałowa

Mąka kokosowa

Komosa ryżowa – Quinoa

Print Friendly, PDF & Email