Pokrój 100g masła w kostkę, połam 200g ciemnej czekolady na małe kawałki. Umieść masło w małym rondelku, rozpuść. Przygotuj cukier 250g, mąkę pszenną 100g, kakao 30g oraz proszek do pieczenia. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia.
Do rozpuszczonego masła dodaj połamaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do wystudzenia.
W czasie gdy masło z czekoladą się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 160*C. Przygotuj blaszkę ok. 20cmx20cm. Wystarczy, że dno blaszki będzie przykryte papierem do pieczenia.
Ubij całe 4 jajka, wymieszane z 250g drobnego cukru. Ubijaj aż do momentu, gdy nasza piana będzie sztywna, podwoi swoją objętość i zmieni kolor na blado żółty, a cukier całkowicie się rozpuści.
Wyłącz mikser. Przelej ostudzone masło z czekoladą do piany z jajek. Plastikową szpatułką, delikatnie mieszaj. Mieszaj tak, aby nie uwolnić pęcherzyków powietrza zamkniętych w pianie. Mieszaj tylko do połączenia składników.
W kilku turach dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Przełóż masę do przygotowanej formy.
Piecz w piekarniku na środkowej półce, ok 25-30min. Ciasto będzie gotowe, gdy na wierzchu utworzy się skorupka, a środek będzie jeszcze miękki.
Po wyjęciu z piekarnika, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto ostygnie.
Notes
Brownie czekoladowe świetnie smakuje z dodatkiem orzechów lub z drobno krojonymi kawałkami czekolady białej i/lub mlecznej. Dodatki należy dodawać do ciasta na przemian z mąką.Jeśli chcemy aby brownie było bardziej mokre i zbite nie dodajemy proszku do pieczenia. Powstanie wtedy zakalec, który jest charakterystyczny dla Brownie. Od was tylko zależy, jaką formę Brownie lubicie.