Świeże owoce obrać, umyć. Mrożonych owoców nie musisz rozmrażać.
Umieść owoce w garnku, zalej sokiem. Gotuj bez pokrywki, aż do odparowania wody.
Gdy mus zacznie gęstnieć zmiksuj blenderem ręcznym. Miksuj tak długo, aż osiągniesz pożądaną teksturę musu. Kontynuuj gotowanie, aż osiągniesz teksturę pasty lub gęstego musu.
Śmietanę miksuj mikserem lub ubijaczką do pian. Na początku na wolnych obrotach, aby śmietana nie wychlapała nam z miski. Potem na wysokich obrotach, aż do momentu, gdy końcówka miksera zostawia ślady w kremie.
Zmniejsz obroty, gdy tylko śmietana zgęstnieje. Gdy śmietana zaczyna gęstnieć, zacznij dodawać cukier puder, po łyżce, inaczej cukier puder zapyli nam całą kuchnię.
Na niskich obrotach miksera dodaj serek mascarpone. Miksuj aż do całkowitego połączenia składników. Masa powinna byś zwarta i gęsta.
Łączenie owoców ze śmietaną.
Schłodzony mus owocowy dodawaj do bitej śmietany za pomocą szpatuły. Wymieszaj do połączenia składników po każdym dodaniu musu.
Po połączeniu wszystkich składników krem śmietanowy z owocami jest gotowy do podania.
Notes
Do kremu możesz dodać kilka sztuk posiekanych świeżych owoców. Tekstura Twojego kremu zależy od stopnia zmiksowania musu owocowego. Jeśli chcesz, aby twój krem był super gładki, musisz bardzo dokładnie zmiksować owoce. Aby pozbyć się pestek (np. z truskawek, malin) musisz przecisnąć mus przez sitko lub gazę.Krem z zawartością pestek może zatkać wąskie końcówki worka cukierniczego.