3szklankipokruszonego ciastaużyłam biszkopt, ale każde inne też będzie dobre
250gserka mascarponemożna dosłodzić (cukrem pudrem) do smaku
Polewa z ciemnej czekolady
200ggorzkiej czekolady
1łyżeczkamasła
Polewa z białej czekolady
200gbiałej czekolady
3łyżeczkimasła
Instructions
Pokruszone ciasto wymieszaj z serkiem mascarpone. Jeśli lubisz słodkie ciasta dodaj cukru pudru. Według mnie biszkopt jest na tyle słodki, że dodatkowy cukier jest nie potrzebny.
Dokładnie wymieszaj składniki. Jeśli ciasto wydaje Ci się za suche, to nie martw się, tak ma być.
Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyjmij z lodówki i zacznij formować kule. Używając przy tym miarki do lodów lub innej głębokiej łyżki, aby wasze porcje były takie same.
Uformowane kule włóż do lodówki na 30 min, lub zamrażarki na 10min.
Po tym czasie rozpuść czekoladę. Dodaj tłuszczu jeśli widzisz, że Twoja czekolada jest za gęsta.
Wyjmij kulki i w każdej zrób patyczkiem dziurkę. Mniej więcej do połowy głębokości.
Zanurz końcówkę patyczka w rozpuszczonej czekoladzie i umieść ją w wydrążonej wcześniej dziurce na szczycie kulki.
Umieść w lodówce na 30min, lub w zamrażarce na 10min.
Po tym czasie przystąp do dekorowania powstałych lizaków.
Zanurz w rozpuszczonej czekoladzie. Poczekaj, aż obcieknie z nadmiaru czekolady.
Umieść pionowo lizakiem do góry w specjalnym stojaki, lub w szklance, lub w styropianie. Można też położyć lizaki kulką do dołu i udekorować.
Notes
Nie dodawaj zbyt dużo serka mascarpone, ponieważ ciasto na początku wygląda jakby było za suche. W czasie formowania, pod wpływem ciepła naszych rąk, składniki ładnie łączą się ze sobą.Jeśli widzisz, że czekolada jest zbyt gęsta, dodaj do niej tłuszcz (masło, margarynę).