1opkandyzowana skórka z cytryny lub pomarańczy opcjonalnie
Galaretka z owocami
1opgalaretki cytrynowej
500mlciepłej wody
4sztjabłek
Bita śmietana
500mlśmietanki min. 30% tłuszczu
8gżelatyny
10ml wody
4 łyżkicukru pudru
Beza na top
100gbiałek jaj ok. 3 średnie jajka
200gcukru pudru
1łyżeczkasoku z cytryny można pominąć
Instructions
Spód: Ciasto cytrynowe
Przygotuj wszystkie składniki. Dno blaszki wyściel papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem.
Masło pokrój w kostkę i rozpuść w małym garnuszku. Do rozpuszczonego masła dodaj sok z cytryny i żółtka jaj i cukier puder . Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje odstaw na bok do ostudzenia. W ten sposób przygotowaliśmy Lemon Curd.
Gdy masło ostygnie, nagrzej piekarnik do 180*C.
Ubij pianę z białek, podczas ubijania dodawaj cukier po łyżce i miksuj, aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodaj ostudzone masło cytrynowe. Wyłącz mikser i plastikową szpatulą mieszaj tylko do połączenia składników.
W kilku turach dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Przełóż masę do przygotowanej formy. Z wierzchu można posypać kandyzowaną skórką z cytryny lub pomarańczy
Piecz w piekarniku na środkowej półce ok 30 min. W centralną część ciasta włóż patyczek i wyjmij. Suchy patyczek świadczy o tym, że ciasto jest gotowe do wyjęcia. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
Galaretka
Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
Galaretkę cytrynową zalej ciepłą wodą. Dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki i poczekaj, aż zacznie tężeć.
Do tężejącej, zagęszczającej się galaretki dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj. Odstaw na bok w temperaturze pokojowej.
Bita śmietana
Żelatynę zalej wodą i odczekaj 10min, aż żelatyna napęcznieje. Następnie rozpuść żelatynę w mikrofalówce lub w małym rondelku. Uważaj, aby nie zagotować żelatyny, ponieważ straci ona swe właściwości żelujące.
Śmietanę z cukrem pudrem ubij mikserem, a następnie, używając silikonowej szpatułki, wymieszaj z rozpuszoną żelatyną. Odstaw na bok do zagęstnienia.
Beza na top
Białka oddziel od żółtek.
Białka zważ, wagą kuchenną.
Pomnóż masę białek razy 2. Właśnie tyle cukru pudru potrzebujemy.
Czynności właściwe:
Ubij pianę z białek, z dodatkiem jednej łyżeczki soku z cytryny. Ubijaj aż zobaczysz, że zaczyna formować się piana.
Dodawaj po łyżce cukru. Za każdym razem czekaj, aż cukier dokładnie się rozpuści.
Białka z cukrem ubijaj ok 15 min., aż ubita piana stanie się puszysta i błyszcząca.
Masę nakładamy łyżką na przygotowany papier do pieczenia. Smarujemy bezę tak, aby na papierze osiągnąć pożądany kształt. Na wierzchy możemy bezę posypać, migdałami lub skórką z cytryny.
Bezę suszymy przez 3h w piekarniku z termoobiegiem. W temperaturze 90*C.
SKŁADANIE CIASTA
Na ostudzone ciasto cytrynowe wylewamy przygotowaną galaretkę z jabłkami. Wkładamy do lodówki na ok. 1h.
Po tym czasie wyjmujemy i nakładamy grubą warstwę bitej śmietany. Ponownie wkładamy do lodówki na ok 1h.