chmurka cytrynowa

Cytrynowa chmurka na cytrynowym spodzie.

Danie: Deser
Rodzaj: desery polskie
Słowa kluczowe: beza, chmurka, cytryna, lekka, owocowa
Przygotowanie: 1 hour
Obróbka termiczna: 30 minutes
suszenie bezy: 2 hours
Razem: 3 hours 30 minutes
Porcje: 35 osób
Smartbake.pl udane wypieki.
Wydrukuj

Składniki

Spód: Ciasto Cytrynowe

  • 120 g masła min 82% tłuszczu mlekowego
  • 4 szt żółtka
  • 3 szt cytryn na sok ok. pół szklanki
  • 2 łyżki cukru pudru płaskie
  • 120 g cukru drobnego do wypieków
  • 4 szt jaja całe oddzielamy żółtka od białek
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op kandyzowana skórka z cytryny lub pomarańczy opcjonalnie

Galaretka z owocami

  • 1 op galaretki cytrynowej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 4 szt jabłek

Bita śmietana

  • 500 ml śmietanki min. 30% tłuszczu
  • 8 g żelatyny
  • 10 ml wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Beza na top

  • 100 g białek jaj ok. 3 średnie jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny można pominąć

Przygotowanie

Spód: Ciasto cytrynowe

  • Przygotuj wszystkie składniki. Dno blaszki wyściel papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem.
  • Masło pokrój w kostkę i rozpuść w małym garnuszku. Do rozpuszczonego masła dodaj sok z cytryny i żółtka jaj i cukier puder . Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje odstaw na bok do ostudzenia. W ten sposób przygotowaliśmy Lemon Curd.
  • Gdy masło ostygnie, nagrzej piekarnik do 180*C.
  • Ubij pianę z białek, podczas ubijania dodawaj cukier po łyżce i miksuj, aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodaj ostudzone masło cytrynowe. Wyłącz mikser i plastikową szpatulą mieszaj tylko do połączenia składników.
  • W kilku turach dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Przełóż masę do przygotowanej formy. Z wierzchu można posypać kandyzowaną skórką z cytryny lub pomarańczy
  • Piecz w piekarniku na środkowej półce ok 30 min. W centralną część ciasta włóż patyczek i wyjmij. Suchy patyczek świadczy o tym, że ciasto jest gotowe do wyjęcia. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.

Galaretka

  • Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
  • Galaretkę cytrynową zalej ciepłą wodą. Dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki i poczekaj, aż zacznie tężeć.
  • Do tężejącej, zagęszczającej się galaretki dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj. Odstaw na bok w temperaturze pokojowej.

Bita śmietana

  • Żelatynę zalej wodą i odczekaj 10min, aż żelatyna napęcznieje. Następnie rozpuść żelatynę w mikrofalówce lub w małym rondelku. Uważaj, aby nie zagotować żelatyny, ponieważ straci ona swe właściwości żelujące.
  • Śmietanę z cukrem pudrem ubij mikserem, a następnie, używając silikonowej szpatułki, wymieszaj z rozpuszoną żelatyną. Odstaw na bok do zagęstnienia.

Beza na top

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka zważ, wagą kuchenną.
  • Pomnóż masę białek razy 2. Właśnie tyle cukru pudru potrzebujemy.
  • Czynności właściwe:
  • Ubij pianę z białek, z dodatkiem jednej łyżeczki soku z cytryny. Ubijaj aż zobaczysz, że zaczyna formować się piana.
  • Dodawaj po łyżce cukru. Za każdym razem czekaj, aż cukier dokładnie się rozpuści.
  • Białka z cukrem ubijaj ok 15 min., aż ubita piana stanie się puszysta i błyszcząca.
  • Masę nakładamy łyżką na przygotowany papier do pieczenia. Smarujemy bezę tak, aby na papierze osiągnąć pożądany kształt. Na wierzchy możemy bezę posypać, migdałami lub skórką z cytryny.
  • Bezę suszymy przez 3h w piekarniku z termoobiegiem. W temperaturze 90*C.
    chmurka przekruj

SKŁADANIE CIASTA

  • Na ostudzone ciasto cytrynowe wylewamy przygotowaną galaretkę z jabłkami. Wkładamy do lodówki na ok. 1h.
    ciasto chmurka
  • Po tym czasie wyjmujemy i nakładamy grubą warstwę bitej śmietany. Ponownie wkładamy do lodówki na ok 1h.
    jabłka na cieście
  • Na samym szczycie umieszczamy wysuszoną bezę.
    sucha beza