100gpłatków migdałowych do dekoracjimożesz użyć kokosu lub innej posypki
Instructions
Przygotuj składniki, formę wyłóż papierem do pieczenia, nagrzej piekarnik do 170*C
Frużelina
Wymieszaj żelatynę z ciepłą wodą. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 min.
Na patelni rozpraż żurawinę, gotuj aż do zmięknienia skórek. Żurawina powinna mieć konsystencję gęstej marmolady z kawałkami owoców. Schłodź do temperatury pokojowej.
Żelatynę podgrzej w mikrofali na 5s, ale tylko jeśli zesztywniała za bardzo i jest zbyt gęsta. Wymieszaj z rozprażoną żurawiną i włóż do lodówki na min. 2h lub zamrażarki na min. 30min.
Biszkopt makowy
Białka ubij na puszystą pianę, dodawaj cukier stopniowo, łyżka po łyżce, aby nie przeciążyć białek. Ubijaj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Piana powinna być gęsta i bardzo dobrze utrzymywać kształt.
Mak wymieszaj z wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. ( można zblendować całe migdały, zastąpić innymi orzechami lub inną mąką bezglutenową)
Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko miksuj na wolnych obrotach. Następnie wsyp w trzech partiach suche składniki i mieszaj tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do wcześniej przygotowanej foremki. Rozmieść ciasto równo w formie.
Piecz ciasto w 170*C przez około 30minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, wyjmij z formy, odklej od papieru do pieczenia a następnie włóż z powrotem na ten sam papier do tej samej formy. (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroić)
Poncz
Wymieszaj razem składniki ponczu.
Łyżeczką lub butelką z dziurkami w zakrętce nawilż równomiernie biszkopt makowy.
Krem
Ubijaj śmietanę powoli dodając po łyżce cukru pudru, na zmianę z łyżkami mascarpone.
Ubijaj aż do momentu gdy krem będzie puszysty a jednocześnie wystarczająco sztywny, aby utrzymać kształt.
Polewa
Czekolady połam na małe kawałeczki, rozpuść razem z masłem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia, gdy tylko się rozpuści.
Odstaw na bok, aby lekko ostygły.
Wykończenie/ Złożenie
Tężejącą (gęstą ale ciągle płynną) galaretkę wylej na spód ciasta nasączony ponczem. Włóż do lodówki na 30 min.
Gdy galaretka stężeje, pokryj ją równo schłodzoną masą śmietanową.
Na masę śmietanową wylej polewę czekoladową. W razie potrzeby rozsmaruj równo. Posyp z wierzchu kokosem, migdałami lub inną dowolnie wybraną posypką. .