Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 - 2 łyżkami śmietany i kawą (opcjonalnie). Odstawić do ostygnięcia w temp. pokojowej. Czekolada powinna być płynna po ostygnięciu.
Pozostałą część śmietany ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę.
Przestudzoną czekoladę dodać do ubitej śmietany, ciągle mieszając. Wymieszać delikatnie, najlepiej sylikonową szpatułką lub drewnianą łyżką. Mieszaj aż do utworzenia jednolitej masy.
2gi sposób
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Odstawić do ochłodzenia w lodówce, najlepiej na całą noc.
Zimną śmietanę z czekoladą należy ubić mikserem na puszystą pianę. Podczas ubijania dodajemy odmierzoną ilość cukru pudru.
Notes
Kawa wzmacnia smak czekolady, w czekoladowym kremie śmietanowym smak kawy będzie niewyczuwalny.
Według mnie pierwszy sposób wykonania kremu jest dużo bezpieczniejszy (krem nie waży się) i jest bardziej efektywny (większa puszystość) niż sposób drugi.
Sposób 1szy: najczęściej wykorzystywany przeze mnie. Jeśli ubita śmietana jest bardzo zimna, dodaję łyżkę tej ubitej śmietany do czekolady, łączę delikatnie (temp. czekolada obniża się, a ryzyko zastygnięcia czekolady w kremie spada - w ten sposób unikniemy efektu stracciatella). Następnie czekoladę ze śmietaną dodaję do ubitej śmietany i mieszam do połączenia.