wykrawaczka o średnicy 7 cm lub szklanka do wycinania pączków;
średni i szeroki garnek;
cedzak do łowienia pączków;
ręczniki papierowe do kładzenia pączków po usmażeniu;
szpryca z długim dziobkiem do nadziewania pączków lub plastikowa duża strzykawka,
pędzelek kuchenny do smarowania pączków lukrem.
Ingredients
750gmąki pszennej
8sztżółtek
65gdrożdży
100gmasłamin. 82% kwasu mlekowego
375mlletniego mleka
90gcukru
2łyżeczki cukru waniliowego
25mlrumu
1łyżeczka skórki z pomarańczy
2sztjaja całe
Instructions
Najpierw zaczyn drożdżowy
Zgromadź składniki na ciasto.
Z przygotowanej mąki, cukru odmierz po łyżce i wymieszaj w ciepłym (ale nie gorącym) mleku. Mleko powinno mieć temperaturą ok 40*C, ale nie wyższą niż 49*C. Dodaj odmierzone drożdże i wymieszaj całość. Całość przykryj ściereczką i odstaw na 20min. Zaczyn powinien znacznie urosnąć.
Ciasto na pączki
W dużej misce umieść mąkę pszenną (minus łyżka użyta do zaczynu). Do pączków na drożdżach polecam mąkę pszenną wrocławską. Jeśli masz w domu tylko mąkę tortową, to i taka również będzie dobra. Dodaj szczyptę soli, żółtka jajek, jaja całe, oraz roztopione i przestudzone masło oraz pozostałe dwie łyżki cukru.
Teraz możesz dodać alkohol. Wlej dwie łyżki spirytusu, rumu lub wódki. Wysokoprocentowy alkohol dodany do ciasta sprawia, że pączki podczas smażenia chłoną mniej tłuszczu.
Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto możesz wyrabiać robotem planetarnym z hakową końcówką lub ręcznie (uważaj na ciasto klejące się do palców, możesz oprószyć ręce mąką lub natrzeć olejem). Wyrabiaj aż do momentu, gdy ciasto zacznie odrywać się od miski , powinno stać się gładkie, sprężyste, dość lekkie. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut.
Takie ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 358C. Jeśli drożdże rosną zbyt szybko wydzielają substancje, które nadadzą ciastu gorzkiego posmaku. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć.
Przygotuj stolnicę. Wysyp na nią cienką warstwę mąki. Na tak przygotowaną stolnicę przłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Ciasto może być lekko lepkie. Odrobiną mąki obsyp też ciasto od góry. Rozwałkuj wałkiem na grubość 2 cm. Wykrawaczką wytnij kółka o średnicy ok. 7cm.
Pączki układaj obok siebie na desce/papierze oprószonym mąką. Pączki powinny leżeć przynajmniej w 2cm odstępach. Ścinki zagnieć ponownie, rozwałkuj i wytnij pączki i tak aż do ostatniego pączusia. :) Tak przygotowane pączki przykryte ściereczką bawełnianą, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte pączki przygnieć lekko pośrodku, ponieważ podczas smażenia lubią pęcznieć jak balon.
W trakcie wyrastania pączków przygotuj sobie średniej wielości garnek. Wlej do niego minimum 700 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze spalania lub smalcu. Zacznij nagrzewać tłuszcz. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury 175 *C.
Jeśli masz termometr cukierniczy, to polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się smażyć. Często kontroluj temperaturę, ponieważ tłuszcz bardzo szybko się nagrzewa, a pączki się palą.
Obok garnka połóż ręczniki papierowe oraz cedzak do łowienia pączków. Na nagrzany olej kładź po kilka pączków. Nie kładź ich za dużo na raz. Pączki jeszcze rosną w garnku, więc powinny swobodnie w nim pływać. Smaż je, aż się ładnie zarumienią, ok. 2min na jednej i drugiej stronie. Często kontroluj temperaturę.Każdą partię odkładaj na ręcznik papierowy i na kratkę do przestudzenia.
Jeśli chcesz pączki polać lukrem, polecam zrobić to jak pączki są jeszcze ciepłe, na wierzchu można dodać kandyzowaną pomarańczę. Gdy pączki już ostygną można je popudrować cukrem pudrem. Możesz je po usmażeniu nadziać marmoladą lub gęstym dżemem czy musem owocowym, ja nadziałam puszystym kremem cytrynowym. Przygotuj sobie szeroką plastikową strzykawkę (taka bez igły), rękaw cukierniczy z długą tylką lub jednorazowy i wąski worek cukierniczy. W woreczku umieść wcześniej wymieszaną marmoladę i wstrzyknij ją z boku do każdego pączka.
Notes
Jeśli nie masz drożdży świeżych i chcesz użyć drożdży suszonych, to nie szykuj zaczynu. Wówczas wszystkie składniki na ciasto na pączki umieść w jednej misce. Ciasto wymieszaj i wyrabiaj odrobinę dłużej, niż te z zaczynem. Ciasto na drożdżach instant może potrzebować dłuższego czasu wyrastania, niż te szykowane na drożdżach świeżych.