Włącz piekarnik na 180*C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, boki i spód blaszki.
Przygotuj wszystkie składniki. Umyj świeże owoce, pokrój według upodobań. Owoce z puszki lub mrożone (rozmrożone) dokładnie odsącz z wody i obtocz w mące lub mące ziemniaczanej.
Pokrój masło w kostkę i rozpuść na wolnym ogniu. Nie gotuj za długo. Wyłącz, gdy małe kawałki masła będą jeszcze nie rozpuszczone.
Do dużej misy przesiej mąkę i cukier, Powoli mieszając dodawaj jajka, kwaśną śmietanę, ostudzone masło. Na samym końcu proszek do pieczenia.
Mieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto może być grudkowate i nie jednorodne.
Wlej ciasto do naszykowanej formy.
Część owoców, wciśnij głęboko w ciasto, a część ułóż na wierzchu wedle upodobań.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piecz do suchego patyczka przez ok. 35 min.
Po upieczeniu wyjmij na blat i pozostaw do ostygnięcia.
Notes
Do upieczenia ciasta z użyciem 6 jaj użyłam blaszki o wielkości 25x35.Pamiętaj, że soczyste owoce, czyli wszystkie owoce z puszki i odmrażane, należy obtoczyć w mące, aby ta mogła pochłonąć nadmiar wody.Ciasta ucieranego nie należy mieszać długo, ze względu na zawartość proszku do pieczenia, który już zaczął swoją prace. Jak również na powstające wiązania glutenowe, tworzone podczas mieszania.Ciasto ucierane można mieszać mikserem. Do tego celu użyj końcówki przeznaczonej do mieszania. (nie ubijania! ta do mieszania ma mniej drucików).
Keyword ciasto ucierane, ciasto z owocami, dla rodziny, łatwe ciasto, szybkie ciasto