Pokrój 100g masła w kostkę, połam 200g ciemnej czekolady na małe kawałki. Umieść masło w małym rondelku, rozpuść.
Przygotuj cukier 250g, mąkę pszenną 100g, kakao 30g oraz proszek do pieczenia. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Do rozpuszczonego masła dodaj połamaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do wystudzenia.
W czasie gdy masło z czekoladą się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 160*C. Przygotuj blaszkę ok. 20cmx20cm. Wystarczy, że dno blaszki będzie przykryte papierem do pieczenia.
Ubij całe 4 jajka, wymieszane z 250g drobnego cukru. Ubijaj aż do momentu, gdy nasza piana będzie sztywna, podwoi swoją objętość i zmieni kolor na blado żółty, a cukier całkowicie się rozpuści. Wyłącz mikser.
Przelej ostudzone masło z czekoladą do piany z jajek. Plastikową szpatułką, delikatnie mieszaj. Mieszaj tak, aby nie uwolnić pęcherzyków powietrza zamkniętych w pianie. Mieszaj tylko do połączenia składników. W kilku turach dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników. Przełóż masę do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku na środkowej półce, ok 25-30min. Ciasto będzie gotowe, gdy na wierzchu utworzy się skorupka, a środek będzie jeszcze miękki. Po wyjęciu z piekarnika, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto ostygnie.
W kilku turach dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Przełóż masę do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku na środkowej półce, ok 35 min. Ciasto będzie gotowe, gdy na wierzchu utworzy się skorupka. Po wyjęciu z piekarnika, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto ostygnie. Gdy ostygnie, możesz owinąć ciasto folią i włożyć do zamrażalnika na 15 min, będzie się wtedy lepiej przycinać.
Po ostygnięciu odcinamy górną warstwę z ciasta. Resztę cista przycinamy na kształt pożądany do naszej formy.
sernik na zimno
Przyszykuj wszystkie składniki.
Podgrzej lekko mleko, rozpuść w nim żelatynę.
Do większej miski włóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszaj łyżką.
Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodaj 1 - 2 łyżki masy serowej i wymieszaj rózgą. Dodaj kolejne 2 - 3 łyżki masy serowej i znów wymieszaj rózgą. Powtórz jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełóż całość do reszty sera w misce i wymieszaj na jednolitą masę.
Składanie ciasta
Masę sernikową przełóż do silikonowej formy, wypełnij nią ok. połowę jej wysokości.
Łyżką lub łyżeczką rozsmaruj sernik po bokach formy. Tak aby na bokach pozostała jego cienka warstwa.
Przycięty spód posmaruj dżemem i włóż do formy, tak aby dżem dotykał sernika. Alternatywnie możesz przełożyć dżem do worka cukierniczego i wycisnąć dżem na sernik. Uważaj jednak, jeśli sernik jest za rzadki zrób to pierwszym sposobem. Następnie dociśnij całość, tak aby sernik pojawił się po bokach biszkoptu.
Włóż formę z sernikiem do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny.
polewa czekoladowa
Czekoladę posiekaj na malutkie kawałeczki. Wymieszaj ze śmietanką i żelatyną w proszku. Podgrzej w mikrofalówce (przez ok 10s, wyjmij, zamieszaj i znów włóż w razie konieczności, powtarzaj aż do rozpuszczenia czekolady) lub w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Wymieszaj dobrze, aż uzyskasz jednolitą lśniącą masę.
Przygotuj płaskie szerokie naczynie np: blaszkę do pieczenia, trzy szklanki ustaw do góry dnem (tak, aby utworzyły trójkąt) na przygotowanej blaszce.
Wyjmij zimny sernik z formy i ustaw serem do góry ma przyszykowanych szklankach. Jeszcze ciepłą polewę wylej na zimny sernik. Lej tak długo, aż polewa pokryje cały sernik. Po paru sekundach obetrzyj spód sernika.
Przełóż na duży talerz lub podkładkę. udekoruj według własnego uznania. Ja użyłam do dekoracji migdały i białą czekoladę wyciskaną z rękawa cukierniczego.