50grodzynek namoczonych w rumie lub miodzie pitnym
2łyżeczki cukru waniliowego
2łyżki skórki pomarańczowej
2łyżki migdałów w płatkach
½sztskórka starta z cytryny
1szczyptasoli
Instructions
Zgromadź wszystkie niezbędne składniki. Przesiej mąkę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej lub wyższej (ok. 30*C) Wtedy babka rośnie najlepiej. Można podgrzać składniki na kaloryferze lub włożyć do piekarnika na parę minut (na max 50*C).
Mleko ogrzej w mikrofalówce lub zagrzej na kuchence. Masło rozpuść, uważaj aby się nie rozwarstwiło. Rozpuść tylko część masła i poczekaj aż reszta masła rozpuści się pod wpływem ciepła. Rodzynki namocz w rumie, miodzie pitnym lub wodzie z cytryną. Wysmaruj formę do babki masłem.
Przygotuj zaczyn z drożdży.
Drożdże pokrusz i wymieszaj z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj, aż podwoi swoją objętość. Max 20 min.
Ciasto
Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj stopniowo mlekoz zaczynem i żółtka. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego (z końcówką hakową). Ciasto powinno być sprężyste i rozciągliwe. Gdy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję dodaj (na wolnych obrotach) rozpuszczone i wystudzone masło. Ugniataj, aż do wchłonięcia masła.
Jeśli używasz robot kuchenny, to teraz jest czas aby wyjąć ciasto na stopnice. Oprósz stolnice i dłonie mąką. Do ciasta dodaj odsączone rodzynki, skórkę z pomarańczy, płatki migdałów, skórkę z cytryny. Ugniataj, aż składniki rozłożą się w cieście równomiernie. Ugniatając staraj się nie rozrywać ciasta, tylko składać warstwa na warstwę.
Gotowe ciasto przełóż do formy i przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. do godziny.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 160*C z termoobiegiem. Wierzch babki posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy babka jest już gotowa.
Po upieczeniu, pozwól babce ochłodzić się trocę w formie. Nastęnie wyciągnij ją z formy i wystudź na kratce. Gdy ostygnie udekoruj cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.
Notes
Ja piekłam babkę w formie na babki, która ma średnicę ok 30cm.