Servings 7jaj ( biszkopt z 7 jaj pieczemy w formie o 24cm średnicy)
Calories 123kcal
Equipment
waga kuchenna
mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
piekarnik
szpatułka silikonowa
duża miska
średnia miska
Ingredients
7sztjajek
110gmąki pszennej
65gmąki ziemniaczanej
220 gcukru drobnego do wypieków
50gtartej czekolady gorzkiej dobrej jakości, min 65% zawartości kakao
100gmielonych orzechównajlepsze są orzechy włoskie
1łyżeczkakawy instant
1łyżeczkaproszku do pieczenia
Instructions
Przygotuj składniki. Ogrzej jajka w piekarniku nastawionym na max 50*C. Przesiej mąkę. Przygotuj formę na biszkopt. Opcjonalnie: utrzyj czekoladę, zmiel orzechy.
Ciepłe jajka wyjmij z piekarnika. Piekarnik przekręć na 170*C. Jajka rozbij, ubij mikserem (razem biała i żółtka), końcówką z gęstymi drucikami. Po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj długo, ok 10min, aż piana z jajek będzie puszysta, wyraźnie jaśniejsza i będzie utrzymywała swój kształt po wyjęciu mieszadła.
Do piany ubitej z białek dodawaj partiami składniki suche. W trakcie mieszania dodaj startą gorzą czeoladę. Mieszaj powoli, delikatnie, aby nie uwolnić powietrza uwięzionego wśród pian. Nie zapomnij dokładnie wymieszać składników z dna i boków miski. Mieszaj tylko do połączenia składników.
Mieszankę na biszkopt przelej do przygotowanej formy. Włóż biszkopt do nagrzanego (170*C) piekarnika. Piecz do "suchego patyczka", ok. 40 - 50 minut.
Po upieczeniu odstaw biszkopt do ostudzenia.
Notes
W powyższym przepisie podałam ilość porcji na 7, ponieważ zużyłam 7 jajek (jajka są dość niepodzielne). Jeśli chcesz dostosować przepis do swoich potrzeb po prostu zmień ilość porcji. Z 7 jajek powstanie biszkopt o średnicy 24cm i wysokości 6cm)