1 łyżeczkasody oczyszczonejopcjonalnie, ja nie dodaję
375gmąki pszennejTyp 405 - Typ 500
½sztzapach pomarańczowy
Instructions
Przygotuj, odmierz składniki. Przygotuj płaskie blachy, przynajmniej 2. Nagrzej piekarnik do 150*C.
Mokre składniki połącz w niewielkim rondelku i rozpuść, czyli: wodę, mleko, miód, masło, cukier muscavado, zapach. Dodaj przyprawy korzenne i sól. Wszystkie składniki wymieszaj, aż do ich połączenia. Nie gotuj. (Odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie lub dodaj gorące bezpośrednio do suchych składników w misie miksera planetarnego.)
Suche składniki: mąkę i sodę oczyszczoną (opcjonalnie) wymieszaj razem i przesiej.
Gorące, mokre składniki dodawaj do przesianej mąki. Na początku miksuj mikserem ręcznym lub wolnostojącym. Potem zagnieć ciasto rękoma, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
Jeszcze miękkie ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na blaty grubości ok 5mm, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Z chłodnych blatów wycinaj kształty wykrawaczką. Zbędne ciasto odstaw na bok, gdy się ogrzeje rozwałkuj jeszcze raz.
Do piekarnika rozgrzanego do 150*C (termoobieg) włóż pierniczki ułożone na blaszce w odstępach nie mniejszych niż 2 cm.
Pierniki piecz przez 15 min.
Upieczone pierniczki muszą ostygnąć w pozycji leżącej, na płaskiej powierzchni. Aby nie zmieniły swojego kształtu.
Pierniczki nadają się do dekorowania po ostygnięciu. Chociaż najlepiej poczekać do następnego dnia, aby pierniki nie kruszyły się podczas przenoszenia.
Notes
Jeżeli zależy nam na twardych piernikach, które nie rosną w trakcie pieczenia, użyj powyższego przepisu, ale bez dodawania sody oczyszczonej.