200gmiękkiego masłaprawdziwe masło ma min. 82% tłuszczu
90g mleka w proszku
Instructions
Na początku, należy przygotować składniki.
200g masła ucieramy mikserem na najwyższych obrotach. Ucieramy, aż do momentu, gdy masło stanie się puszyste i blado żółte w kolorze. Powinno podwoić swoją objętość.
50ml Mleka gotujemy z 50g cukru. Przestajemy gotować gdy tylko mikstura zawrze. Mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Zbyt długie gotowanie, intensywne mieszanie cukru spowoduje jego karmelizacje. Sprawi to, że nasza masa będzie żółta, a nie takiego efektu oczekujemy. Cukier w mleku powinien się tylko rozpuścić.
Do ciepłego mleka z cukrem dodajemy 90g mleka w proszku. Ciągle mieszamy trzepaczką kuchenną, aż do całkowitego rozpuszczenia się mleka. Uwaga: mieszanka ta szybko gęstnieje. Nasza masa mleczna powinna mieć konsystencję gładkiej pasty. A mleko nie powinno być wyczuwalne przy rozcieraniu masy między palcami.
Masę mleczną dodajemy do utartego masła łyżka po łyżce, ciągle ucierając na najwyższych obrotach. Gdy składniki będą już dobrze połączone, a mleko w proszku nie wyczuwalne w konsystencji masy, możemy zmniejszyć obroty miksera ucierać jeszcze 2min. Następnie masa jest gotowa do użycia :)