Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski lub na płaską powierzchnię roboczą.
Rozdrobnione, zimne masło mieszamy z mąką. Masło kroimy dużym nożem, jednocześnie mieszając go z mąką. LUB Rozdrobnione masło mieszamy z mąką w misie miksera końcówką do mieszania ciasta.
Gdy ciasto jest bardzo rozdrobnione, dodajemy cukier, żółtko i aromat. Po czym szybko ręcznie łączymy składniki. Ciasto wyrabiamy, aż powstała masa będzie gładka i jednolita. Nie za długo, aby ciasto nie było za miękkie.
Formujemy ciasto w kulę i owijamy w folię spożywczą. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce.
Schłodzone rozwałkowujemy na około 3-4 cm.Tak przygotowane ciasto sprawdzi się zarówno do tart, babeczek, spodów serników, mazurków ciasteczek czy szarlotek.
Ciasto wykładamy na przygotowaną foremkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Czas oraz temperatura pieczenia zależy od tego, co zamierzamy z niego zrobić. Ciasteczka kruche pieczemy, (w zależności od ich wielkości) przez ok 10-15min w temp 170*C (termoobieg).