Przygotuj składniki. Nagrzej piekarnik do 170*C (termoobieg), 180* (góra-dół). Przygotuj foremkę. Ogrzej jaja. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Oddziel białka od żółtek.
Czekoladę rozpuść w rondelku razem z masłem. Odstaw do ostudzenia.
W międzyczasie ubij białka z cukrem na sztywno. Do ubijanych białek zacznij dodawać cukier, po jednej łyżce, dopiero gdy piana zacznie się formować. Po każdej łyżce poczekaj, aż cukier się rozpuści.
Do sztywnych i ubitych białek dodaj żółtka, po jednym, i dokładnie wymieszaj po dodaniu każdego.
Ostudzoną, czekoladową mieszankę połącz z ubitymi jajkami. Mieszaj na wolnych obrotach miksera.
W 3 turach dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wyłącz mikser i plastikową szpatułką połącz składniki. Delikatnie wkładaj mąkę między ciasto. Pamiętaj, aby zgarniać ciasto ze ścianek miski oraz ze środka. Mieszaj tylko do połączenia składników.
Powstałe ciasto wlej do przygotowanej wcześniej formy. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 min lub aż do suchego patyczka.