50gcukru pudrudodaj do smaku, jeśli lubisz słodkie kremy
1sztaromatwedług uznania lub 1 łyżka soku z cytryny
Instructions
Przygotuj składniki. Otwórz śmietanę i serek mascarpone.
Śmietanę, dobrze schłodzoną wlej do misy miksera. Miksuj na niskich obrotach, dodając cukier puder po łyżce. Za każdym razem poczekaj, aż cukier całkowicie zniknie w masie. Następnie zwiększ obroty miksera gdy śmietana przestanie chlupać w misie (inaczej zachlapiemy całą kuchnię).
Gdy śmietana zacznie zmieniać swoją konsystencję na gęściejszą, włącz wolne obroty miksera. Zacznij dodawać serek mascarpone. Po łyżce, za każdym razem czekaj, aż serek rozmiesza się z masą.
Gotowy krem śmietanowy można wykorzystać jako wypełnienie tortów lub jako dodatek do deserów.
Notes
Zagęszczanie kremu (2 sposoby):
Gdy potrzebujesz, aby Twój krem był extra stabilny rozmocz łyżeczkę żelatyny w ok. 30ml wody. Gdy stężeje podgrzej w mikrofalówce przez ok. 5s, wymieszaj, jeśli to konieczne podgrzej przez kolejne 2s. Żelatyna nie może się zagotować, ponieważ straci swoje właściwości. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do masy śmietanowej. Wstaw do lodówki na 30min. , gdy krem zagęści się, będzie gotowy do użycia.
Do wykonywania ozdób i dekoracji z kremu śmietanowego użyj proporcji 1:1. Czyli 250ml śmietany do 250 ml serka mascarpone.