200gmąkityp 550 lub mniej (plus mąka do podsypania)
1szczypta soli
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1sztaromatwedług wyboru
Budyń
2torebkibudyniu waniliowego2x40g budyniu
20gcukru 4 łyżeczki lub 1 łyżka stewia (lub równowartość innego słodzika)
600gmleka
Rabarbar
500grabarbaru
Instructions
Ciasto kruche (spód)
Przygotuj składniki. Natłuść formę. Nagrzej piekarnik do 180*C.
Wymieszaj i utrzyj żółtka i cukier. Ucieraj, aż masa będzie jaśniejsza i puszysta.
Dodaj masło i aromat. Wymieszaj szpatułką.
Dodaj przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż składniki utworzą grube grudki.
Zacznij wyrabiać ciasto ręką, aż składniki połączą się tworząc jednolitą całość. Podsypuj ręce i stolnice mąką w razie potrzeby. Ciasto nie powinno się kleić do rąk.
Włóż do lodówki na przynajmniej 2h.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części, mniejszą i większą. Mniejszą obłóż brzegi formy, a większą spód. Podziurkuj dno widelcem.
Wyłóż folią aluminiową wnętrze tarty i zasyp grochem lub fasolą, lub ryżem, lub kaszą.
Podpiecz przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ciasto będzie jeszcze surowe po wyjęciu. Po dołożeniu reszty składników należy zapiec jeszcze raz. (Patrz Składanie Ciasta)
Budyń
Zagotuj ¾ przygotowanego mleka.
w ¼ mleka rozpuść przygotowane budynie.
Gdy mleko się zagotuje dodaj mleko z budyniami. Ciągle mieszaj, zmniejsz ogień i mieszaj, aż budyń zgęstnieje.
Gotowy budyń odstaw do ostudzenia na 5min i przyklej folię kuchenną do powierzchni. Zapobiegnie to wysychaniu budyniu.
Rabarbar
Pokrój rabarbar na drobne kawałki. Im drobniej pokrojone tym łatwiej jest pokroić ciasto.
Składanie ciasta
Wylej budyń do podpieczonego spodu tarty. Rozłóż go równomiernie. Na wierzchu umieść rabarbar. Możesz go ułożyć w dowolnie wybrany przez siebie kształt.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 150*C piecz przez 40min.
Notes
Masło powinno być miękkie, ale nie rozpuszczone.Zamiast rabarbaru można użyć inne owoce. Najlepiej kwaśne, ponieważ bardzo dobrze komponują się one ze słodkim smakiem budyniu i ciasta kruchego.