35ggalaretki z cukrem, jeśli bez to dodaj cukier puder do śmietany (smak dowolny) 1op.=70g
100mlwody
500mlśmietanki kremówkimin. 30% (zimnej z lodówki)
Instructions
Przygotuj składniki. Owoce umyj, obierz i pokrój na dowolnie duże kawałki.
Przygotuj galaretkę.
Zagotuj wodę. W ciepłej wodzie rozpuść galaretkę.
Ochłodź galaretkę, włóż do lodówki. Gdy galaretka zacznie gęstnieć będzie gotowa, aby dodać ją do ubitej śmietany.
Ubij śmietanę.
Śmietanę ubij na puszystą pianę.
Tężejącą galaretkę dodaj do ubitej śmietany. Uważaj, aby mieszane płyny były w podobnej temperaturze. Wymieszaj szpatułą lub drewnianą łyżką. Dodaj galaretkę w kilku partiach, za każdym razem dobrze mieszając.
Dodaj owoce. Uwaga! Kiwi, świeży ananas, papaja, mango powodują, że galaretka nie tężeje.
Notes
Kiwi, świeżego ananasa, papai i mango nie dodajemy do galaretki na surowo, ponieważ galaretka nie stężeje.Aby zneutralizować enzym, który powoduje rozpad naszej galaretki musisz:
sparzyć owoce wrzątkiem lub obgotować je, lub
użyć wody, w której gotowana była wcześniej papryczka chili. Kapsaicyna zawarta w papryczce neutralizuje ten problematyczny enzym.