Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. (Czytaj: notatki)
Do rozpuszczonej czekolady dolewaj po łyżce stołowej wody. Za każdym razem mieszaj do połączenia składników.
Odstaw do ostudzenia.
Na brzegach naczynia sprawdzaj łyżeczką czy czekolada wystygła już na tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Czekolada powinna spływać swobodnie, ale nie za szybko, pozostawiając za sobą nie prześwitującą ścieżkę. Idealny drip powinien utworzyć na końcu ścieżki kroplę. Drip wylewamy na mocno schłodzony tort.
Notes
Rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej zwróć uwagę, aby dno twojej miski nie dotykało wody. Rozpuszczamy czekoladę na parze mieszając od czasu do czasu. Po rozpuszczeniu czekolady, dobrze jest przelać ją do innej zimniejszej miseczki z wysokim rantem.Zachowaj ostrożność rozpuszczając czekoladę w mikrofalówce, aby jej nie przypalić. Czekoladę należy włożyć do mikrofalówki najpierw na 30s, wyjąć, pomieszać, ocenić konsystencję. Następnie, w razie konieczności, na 10s, powtórzyć czynności, a potem jeśli to potrzebne na 5s. Za każdym razem dokładnie mieszaj czekoladę, aby dobrze rozprowadzić ciepło i rozpuścić pozostałe kawałki czekolady.Nakładając łyżeczką pamiętaj, aby za każdym razem obetrzeć spód łyżeczki, żeby czekolada nie leciała w sposób przez nas nie kontrolowany. Łyżeczkę przechylamy pod kątek ok. 45* w stosunku do tortu. W miejscu gdzie chcemy, aby powstał drip przechylamy ją mocniej.