45gświeżych drożdży lub 15g drożdży aktywnych suchych
100gcukier
600gmąka pszennatyp 550
100gmasło miękkiemin. 82% tłuszczu mlekowego
2szt.żółtka jajrozmiar L ( białka użyjemy do ubicia bezy)
1szczyptasoli
Sernik
1kgsera mielonego (min. 3x) lub twarogu sernikowego z wiaderka
4szt.żółtek jaj
2szt.białka jajz pozostałych białek ubijamy bezę na wierzchu ciasta
120gcukru drobnego do wypiekówcukier do bezy do sernika
50gcukru drobnego do wypiekówcukier do sernika
2szt.budyniu waniliowego
1szczyptasoli
1 Litrjagód leśnych (borówek)
Beza do dekoracji
4szt.białekbiałka pochodzą z jajek wykorzystanych do sernika i ciasta drożdżowego
200gcukru drobnego do wypieków
1łyżeczka soku z cytryny
Instructions
Przygotuj i odmierz wszystkie składniki. Przygotuj formę do pieczenia ciasta. Przesiej mąkę. Podgrzej mleko.
Ciasto drożdżowe
Przygotuj rozczyn drożdżowy z użyciem drożdży, ciepłego mleka, ¼ części cukru i odrobiny mąki.
Wymieszaj rozczyn, odstaw do wyrośnięcia na 15 min.
Powstały rozczyn dodaj do przesianej mąki, dodaj cukier, sól i żółtka.
Ugniataj ciasto ręcznie, lub w misie robota kuchennego wolnostojącego.
Ugniataj lub miksuj ciasto (końcówką hakową) do momentu uzyskania jednolitej struktury. Następnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1h. Po tym czasie ugniataj ponownie ręcznie, aż do momentu gdy ciasto będzie sprężyste i będzie łatwo odchodziło od ścian naczynia.
Tak przygotowane ciasto delikatnie rozwałkuj, a następnie rozciągnij na dnie przygotowanej blaszki. Piecz przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
Sernik z jagodami i beza
Mieszamy razem ser, budyń, żółtka jaj, cukier do sernika i sól. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Z pozostałych białek ubijamy bezę.
Białka ubijamy mikserem, Gdy piana zacznie formować opadające szczyty dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i łyżkę cukru. Cukier dodajemy powoli. Dobrze miksując po dodaniu każdej łyżki. Bezę miksujemy aż cukier rozpuści się całkowicie, a beza będzie lśniąca i sztywna.
⅓ bezy przekładamy do miski z sernikiem. Delikatnie, plastikową szpatułką, mieszamy bezę z sernikiem. Tylko do połączenia składników.
Tak powstały sernik wylewamy na podpieczony spód drożdżowy i równomiernie rozkładamy na nim jagody.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy przez 30min.
Beza do dekoracji
Po 30 min. wyjmujemy z piekarnika nasze ciasto. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 140*C.
Sernik może trochę opaść w środku - to normalne. Na wierzchy sernika wykładamy pozostałą bezę. Możemy to zrobić za pomocą łyżki i rozsmarować bezę po wierzchu. Możemy również użyć worka cukierniczego, aby stworzyć różne fantazyjne wzory.
Drożdżowe z serem i bezą wkładamy do piekarnika nastawionego na 140*C i pieczemy przez kolejne 20min.
Notes
Masło powinno być miękkie, ale nie rozpuszczone. Masło zimne, prosto z lodówki pozostawi w cieście nieprzyjemne grudki i upośledzi proces wzrastania ciasta drożdżowego. Masło dodajemy na końcu wyrabiania ciasta, ponieważ jego zadaniem jest przerywanie wiązań glutenowych, dzięki czemu ciasto jest puszyste i delikatne.Jednocześnie ubijamy bezę do sernika i do ozdoby na wierzch. Miskę z bezę do ozdoby, przykrywamy i odstawiamy na bok w trakcie pieczenia sernika. Jeżeli beza podejdzie wodą w tym czasie, oznacza to, że cukier nie rozpuścił się całkowicie. Bezę należy ponownie ubić.