W dużej misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i gałkę muszkatołową.
W osobnej misce wymieszaj: olej, vamilię, jajka, mleko. Wymieszaj delikatnie.
Dodaj marchewkę i orzechy do suchych składników, jednocześnie dodając składniki mokre.
Delikatnie wymieszaj ręcznie, tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz w 180*C przez ok 40 min. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Po upieczeniu, ciasto studzimy, wyjmujemy z formy. Odwracamy do góry nogami i zostawiamy na ok 15 min.
Następnie odwracamy i dekorujemy. Ja do dekoracji użyłam, kremu maślanego z serkiem śniadaniowym. Przepis znajdziesz na smartbake.pl .
Notes
Do ciasta marchewkowego oprócz orzechów można dodać bakalie, kandyzowane owoce. Smakuje doskonale zarówno z orzechami włoskimi, laskowymi jak i pistacjami.