1opkandyzowana skórka z cytryny lub pomarańczyobcjonalnie
Instructions
Przygotuj wszystkie składniki. Dno blaszki wyściel papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem.
Masło pokrój w kostkę i rozpuść w małym garnuszku. Do rozpuszczonego masła dodaj sok z cytryny i żółtka jaj i cukier puder . Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje odstaw na bok do ostudzenia. W ten sposób przygotowaliśmy Lemon Curd.
Gdy masło ostygnie, nagrzej piekarnik do 180*C.
Ubij pianę z białek, podczas ubijania dodawaj cukier po łyżce i miksuj, aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodaj ostudzone masło cytrynowe. Wyłącz mikser i plastikową szpatulą mieszaj tylko do połączenia składników.
W kilku turach dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Przełóż masę do przygotowanej formy. Z wierzchu można posypać kandyzowaną skórką z cytryny lub pomarańczy
Piecz w piekarniku na środkowej półce ok 30 min. W centralną część ciasta włóż patyczek i wyjmij. Suchy patyczek świadczy o tym, że ciasto jest gotowe do wyjęcia. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
Notes
Przed spożyciem ciasto musi całkowicie ostygnąć, ze względu na dużą zawartość masła.Źle wymieszane masło cytrynowe (lemon curd) może w cieście wyglądać jak zakalec, ale nim nie jest a smakuje rewelacyjnie.