2sztpomarańczy potrzebujemy tylko skórkę pomarańczową
2łyżki cukru wanilinowego
2sztjaj
200gpuree z pieczonej dyni
60mlmleka
150groztopionego masłamin. 82% tłuszczu mlekowego
1szczyptasoli
Instructions
Zgromadź wszystkie produkty. Nagrzej piekarnik do 180*C. Formy muffinkowe wyłóż papilotkami lub papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszaj i odstaw.
W drugiej misce roztrzep jajka razem z dyniowym puree.
Dodaj roztopione i wystudzone masło. Wymieszaj, jednocześnie wlewając mleko.
Teraz mokre składniki łączymy z suchymi. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do wcześniej naszykowanych papilotek. Wierzch możemy posypać pestkami z dyni lub innymi ziarnami bądź siekanymi orzechami. Dobrze komponuje się również z kawałkami czekolady.
piecz w temperaturze 180*C przez 18 - 20 min.
Notes
Masło możesz zastąpić olejem roślinnym w stosunku wagowym 1:0,8 czyli np. 150g masła można zastąpić przez 120g oleju roślinnego (140ml).