Mak sparzyć zalać wodą i gotować przez 15min, odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku o małych oczkach. W przypadku maku mielonego jedynie parzymy mak gotując go przez 15 min.
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Do masy dodać miód, bułkę tartą, aromat migdałowy oraz mak.
Z białek ubić pianę, dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą makową.
Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Notes
Grubość jednej porcji ciasta z powyższego przepisu wynosi 3cm. Jeżeli potrzebujesz mniejszych porcji, np o grubości brzegu 2cm, zmniejsz ilość składników powyższego przepisu. Tort średnicy 26cm to 27 porcji przy krawędzi 3cm, a 40 porcji przy krawędzi 2cm. Natomiast 32 porcje przy grubości 2,5 cm.