55gmasła (rozpuszczonego i ostudzonego)min. 82% tłuszczu mlekowego
60mloleju roślinnego
2łyżeczkikawy instant
1łyżeczkę ekstraktu z wanilii
170gposiekanej czekolady różne rodzaje
Instructions
Nagrzej piekarnik do 220*C. Wyłóż 12 foremek do muffinek specjalnie dociętym papierem do pieczenia lub papilotkami do muffinek.
Rozpuść masło, uważaj aby go nie sklarować. Odstaw masło do ostudzenia i przygotuj inne składniki.
Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na bok.
W średniej misce zmiksuj jaja z maślanką, olejem, rozpuszczonym i wystudzonym masłem, kawą instant creame i ekstraktem z wanilii. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, tylko do połączenia składników. Nie przesadź z miksowaniem, ciasto powinno być gęste i grutkowate. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj delikatnie.
Rozlej miksturę do wcześniej przygotowanych foremek tak, aby wypełniły one prawie całą objętość foremki. Piecz przez 3 minuty. Po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180*C. Kontunuuj mieczenie przez kolejne 12-17minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem do pieczenia włożonym w środek muffinki czy jest równo upieczona. Jeśli patyczek wyszedł suchy, oznacza to, że muffinki są już właściwie upieczone. Uwaga: do patyczka przykleja się czasem czekolada, która rozpuściła się podczas pieczenia.
Wyjmij muffinki w papilotkach z formy (ważne!) i pozwól im ostygnąć. Muffinki smakują najlepiej po całkowitym ostudzeniu.
Notes
Papilotki/papier do pieczenia odchodzi najlepiej gdy muffinka jest już całkowicie wystudzona lub nawet na następny dzień po ich przygotowaniu. Papilotki/papier do pieczenia zdejmowane na ciepło powodują, że ciasto kruszy się i odchodzi razem z papierem.