Przygotuj składniki, rozgrzej piekarnik do 180*C, przesiej mąkę.
Masło, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski. Odstaw do całkowitego przestudzenia.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i odstaw.
Żółtka oddziel od białek. Dodawaj do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając. Jednocześnie dodając partiami mąkę. Mieszaj tylko do połączenia składników. Nie za długo.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.
Ciasto przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50 minut w 180* C. Sprawdź patyczkiem pod koniec pieczenia czy murzynek jest już gotowy do wyjęcia. Czas pieczenia może się różnić w różnych piekarnikach i przy różnej grubości ciast.
Upieczone ciasto wyjmij z formy. Gdy lekko przestygnie posmaruj pozostałą masą kakaową i odstaw do zastygnięcia. Smacznego :)