150gmąki pszennejmożna zastąpić pół na pół mąką gryczaną lub kokosową
100gcukru
100gmasła
Instructions
Wymieszaj masło, z cukrem i mąką.
Najłatwiej i najszybciej jest wymieszać kruszonkę ręcznie. Masło można też połączyć z innymi składnikami nożem, poprzez rozdrabnianie i ugniatanie. Ja jednak wolę ręcznie.
Jeśli planujesz użyć kruszonkę od razu, nie zagniataj do końca, tzn. nie rób kulki. Luźna, zróżnicowana struktura jest idealna do ciast drożdżowych i biszkoptowych.
Jeśli będziesz potrzebować kruszonki nieco później, spokojnie możesz zapakować luźną do woreczka lub ugnieść na kulkę i zawinąć w woreczek. Taką zwartą kruszonkę można później utrzeć na tarce, przez co będzie bardziej jednorodna.
Notes
Do kruszonki można użyć różnych rodzai mąk i dodatków. Tak na prawdę używamy mąkę jaką akurat mamy pod ręką. Do ciast biszkoptowych lepiej jest użyć lżejszą mąkę czyli o niższym typie (mąka tortowa). A do drożdżówki używamy mąkę wrocławską. (nie jest to sztywna reguła). Można stosować też różne kombinacje mąk. Moim ulubionym połączeniem jest wymieszanie pół na pół maki pszennej i kokosowej. Można również dodać kakao do mąki pszennej, przez co nasza kruszonka będzie miała piękny brązowy kolor.Do kruszonki można również dodać wiórek kokosowych, zmielonych orzechów.Rodzaj użytego cukru zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. Kruszonka z cukrem pudrem łatwiej się ugniata, mniej się kruszy i jest bardziej zwarta. Jeśli planujesz zużyć kruszonkę zaraz po jej zagnieceniu, polecam użyć cukru o grubszej strukturze, wtedy będzie bardziej krucha.