½szklankipokrojonych cukierków typu M&Ms, Lentynki, mogą być z orzeszkami
½szklankicałych cukierków typu M&Ms, Lentynki,
Instructions
Przygotuj składniki, pokrój masło w kostkę, włącz piekarnik na 180*C, przygotuj 2 blachy i wyłóż je papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj mikserem (możesz też ręcznie, ale zdecydowanie dłużej schodzi i masło przejmuje ciepło naszych rąk) masło, cukier biały, cukier brązowy i cukier wanilinowy. Dodaj jajko i mieszaj, aż do połączenia składników.
W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałe suche składniki tj.: mąkę, budyń o smaku bananowym, proszek do pieczenia.
Powoli dosypuj suche składniki do mokrych, cały czas miksuj na wolnych obrotach.
Gdy ciasto będzie już jednolite dodawaj partiami posiekane cukierki. Ugniataj ciasto, aż cukierki rozłożą się równomiernie.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok 1 cm i wykrawaczką do pierników wycianaj kształt. Albo.. podziel ciasto na równe małe części (ile części tyle ciasteczek). I kążdą część formuj w palcach na kształt okrągłego lub jajowatego placka.
Piecz przez 12 - 15 min. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastka. Ja ciasteczka ok 8x8 cm piekłam przez 15 min. Ciastka możesz odwrócić w trakcie pieczenia jeśli Twój piekarnik nie piecze równomiernie.
Po wyjęciu pozwój ciasteczkom wystygnąć nie ściągając ich z blaszki.