W wysokim naczyniu podgrzej mleko do ok 40*C. Dodaj do niego pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszaj przez chwilę. Odstaw w ciepłe miejsce i obserwuj prace drożdży. Jeśli drożdże pracują to po ok. 10 minutach można je dodać do mąki.
Ciasto
Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj mleko i zaktywowane drożdże. Jeśli używasz robota kuchennego użyj końcówki hakowej i miksuj ok. 5 -10 min, aż ciasto uzyska sprężystą i ciągnącą konsystencję. Ugniatając ręcznie, dodawaj mleko stopniowo i ciągle ugniataj.
Gdy ciasto osiągnie już pożądaną konsystencję, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Dodawaj powoli, mieszając za każdym razem. Miksuj/Ugniataj tak długo, aż ciasto wchłonie masło i znów będzie sprężyste i puchate.
Oprósz stolnice mąką i wyjmij ciasto. Podziel je na 2 części, oprósz mąką. Z każdej części uformuj kształt chleba i włóż do naszykowanej foremki. Ja piekłam 2 chlebki na raz w blaszce o wymiarach 25X35cm. Bochenki przedzieliłam papierem do pieczenia zgiętym na pół, tak że każdy z jego końców był wsunięty pod bochenek.
Odstaw do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny.
Nastaw piekarnik na 230*C grzałka "góra-dół".
Pomada
W małym garnuszku wymieszaj wodę z mąką. Postaw na kuchence i doprowadź do wrzenia, poczekaj aż zgęstnieje.
Rozsmaruj gęsto pomadę na cieście. Podana ilość pomady wystarczy na posmarowanie dwóch bochenków.
Ostrym nożem przetnij powierzchowo ciasto. Dzięki temu chleb nie pęknie tak gdzie nie powinien.
Pieczenie
Chlebki włóż do nagrzanego piekarnika piecz ok. 10min w temp 230*C. Następnie zmniejsz temperaturę do 180*C i piecz przez ok. 30 min.
Notes
Powyższy chlebek można również zrobić zastępując podaną ilość mleka, wodą. Można również pominąć masło, jednak dodatek masła powoduje, że chlebek nawet na drugi i kolejny dzień jest miękki w środku.Polecam :)