Tynk ganache z ciemnej czekolady, do wykonywania dekoracji i obkładania wielokształtnych tortów. 1:1,5
100gśmietanki kremówkimin 30% tłuszczu
150gciemnej czekoladymin. 64% zawartości kakao
30gmiękkiego masłaopcjonalnie
Tynk ganache z mlecznej czekolady 2,5:1
250gmlecznej czekolady
100gśmietanki kremówkimin 30% tłuszczu
Drip ganache z mlecznej czekolady. 1,5:1
75gmlecznej czekolady
50gśmietanki kremówki
Tynk ganache z białej czekolady. 3:1
300gbiałej czekolady
100gśmietanki kremówkimin 30% tłuszczu
barwnik spożywczyopcjonalnie
Tynk ganache z białej czekolady z masłem 2,5:1:0,5
250gbiałej czekolady
100gśmietanki kremówkimin 30% tłuszczu
50gmiękkiego masłamin. 82% tłuszczu mlekowego
barwnik spożywczyopcjonalnie
Ganache z białej czekolady na bazie wody. (drip) 6:1
150gbiałej czekolady
25mlwody
Instructions
Odmierz potrzebną Ci czekoladę i posiekaj ją na drobniutkie kawałeczki. Kawałki muszą mieć podobną wielkość, aby rozpuścić się w tym samym czasie.
Podgrzej śmietanę w kąpieli wodnej, aż zacznie parować. Możesz ją podgrzać również w kuchence mikrofalowej, uważaj jednak, aby nie jej nie przypalić. Spalenizna nie spakuje dobrze.
Zalej rozdrobnioną czekoladę ciepłą śmietanką. Postaraj się, aby cała czekolada była poniżej poziomu śmietany.
Wymieszaj razem śmietankę i czekoladę, aż powstanie gładka i jednorodna masa.
Jeśli w Twoim ganache pojawiły się nierozpuszczone kawałki czekolady, możesz podgrzać ganache w kąpieli wodnej przez parę sekund (lub 5 sec. w mikrofalówce), a następnie wymieszać energicznie. Proces można powtarzać do skutku. Uważaj, aby nie przegrzać śmietany, ponieważ tłuszcz zacznie się oddzielać od kakao. Dlatego ważne jest, aby ganache podgrzewać stopniowo po 5 – 10s a za każdym razem dokładnie i energicznie go wymieszać.
Uwaga
W przypadku dripu z ciemnej czekolady warto jest dodać do niego odrobinę żelatyny. Żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia (wody, tylko tyle do przykrycia żelatyny). Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce do rozpuszczenia (ok 5s), uważaj aby nie zagotować, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości. Rozpuszczoną żelatynę wlej do kremu.
Dodatek masła do tynku ganache sprawia, że krem lepiej rozprowadza się na torcie, co znacznie ułatwia tynkowanie tortu.
Do wykonywania ozdób, krem możesz napowietrzyć poprzez ubicie go.