Ubij masło z cukrem pudrem. Dodaj białka jaj i barwnik spożywczy i mieszaj do połączenia składników. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Rogi papieru do pieczenia przyklej (za pomocą przygotowanego ciasta) do blaszki lub tekturki (zależy jak dużą powierzchnię pomieści Twoja zamrażarka). Sporządzoną mieszankę przełóż do worka cukierniczego lub mocnego worka (np. strunowego). Odetnij róg.
Nanieś na papier wybrany przez siebie wzór. Możesz to zrobić Na kilka sposobów: odręcznie np. napis, kwiaty, wzory geo, lub: z użyciem szablonu, lub: z użyciem płaskiej końcówki cukierniczej (tylki, ja wybrałam ten sposób). Rozmieść wzór na papierze w dwóch rzędach lub więcej (w zależności jak długi lub wysoki ten wzór ma powstać).
Przygotowany wzór włóż do zamrażarki na okres min. 15 min.
Joconde biszkopt
Nagrzej piekarnik do 230*C. Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. (Pamiętaj, ogrzewaj masło tylko chwilę, masło nie może się sklarować).
Dokładnie wymieszaj mąkę migdałową, mak mielony, cukier puder i całe jaja (białko+żółtko).
Białka jaj ubij z cukrem (drobnym) na sztywną pianę. Cukier dodajemy do białek partiami, po łyżce, za każdym razem czekamy, aż cukier rozpuści się.
Partiami dodawaj ubitą bezę do migdałowej mieszanki. Mieszaj powoli i delikatnie, aby nie zniszczyć bezy.
Kiedy już wszystko zostało prawie! wymieszane dodaj ostudzone masło. Dodawaj powoli i mieszaj delikatnie. Powtarzaj czynności, aż masło będzie mało widoczne.
Masę migdałową wylej na zamarznięte ozdoby. Wyrównaj powierzchnię, za pomocy silikonowej szpatuły lub noża do dekoracji tortu. Ja użyłam zwykłej blaszki z wyposarzenia piekarnika.
Włóż do piekarnika, nagrzanego do 230*C na 8min. Obserwuj cały czas. Uważaj, aby nie spalić!
Po upieczeniu wyjmij. Poczekaj, aż wystygnie. Przykryj folią, aby nie przesuszyć i włóż do lodówki na parę godzin. Biszkopt układany na świeżo łatwiej się łamie i pęka.
Spód z herbatników
Zamiast herbatników możesz użyć mielonych ciastek, biszkoptu lub płatków owsianych.
Masło zagnieć z herbatnikami na jednolitą masę.
Sernik na zimno
Przyszykuj wszystkie składniki.
Podgrzej lekko mleko, rozpuść w nim żelatynę.
Do większej miski włóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszaj łyżką.
Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodaj 1 – 2 łyżek masy serowej i wymieszaj. Dodaj kolejne 2 – 3 łyżki masy serowej i znów wymieszaj (robimy tak, aby wyrównać temperaturę tych dwóch substancji). Powtórz jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełóż całość do reszty sera w misce i wymieszaj na jednolitą masę.
Mus jagodowy
Jagody (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej), sok z cytryny i cukier umieść w garnuszku. Podgrzej i zagotuj do rozpuszczenia się cukru, zdejmij z palnika. Dokładnie zmiksuj blenderem.
Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia (wymieszaj delikatnie), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie ogrzej ostrożnie w mikrofalówce przez ok 5s, w razie potrzeby kolejny 5. Żelatyny nie można zagotować! (straci wtedy swoje żelujące właściwości) Rozpuszczoną żelatynę dodaj do jagodowej mieszanki i wymieszaj dokładnie.
W misie miksera umieść schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij. Dodaj puree z jagód, powoli, po jednej łyżce. Całość wymieszaj delikatne lecz dokładnie.
Składanie ciasta.
Przygotuj talerz lub papier do pieczenia na którym będzie stało Twoje ciasto.
Ciasto Joconde wyjmij z lodówki i odetnij jego brzegi. Biszkopt pokrój w paski w wysokości, jaką chciałabyś osiągnąć. Przełóż do przygotowanej tortownicy, tak aby boki ciasta ze wzorem przylegały do ścianek formy. Boki możesz zabezpieczyć papierem, jeżeli uznasz, że mogą się one zniszczyć podczas wyjmowania ciasta. Zapełnij cały obwód tortownicy.
Spód ciasta wyłóż herbatnikami zagniecionymi z masłem.
Na tak przygotowany spód i boki wylej sernik. Wyrównaj jego powierzchnię. Następnie wylej mus jagodowy. Całość włóż do lodówki i chłodź przez min 12h.
Polewa czekoladowa
Rozdrobnij czekoladę na drobne kawałki.
Podgrzej śmietankę. W mikrofalówce na ok 1,5-2 minut, lub w kąpieli wodnej. Do ciepłej śmietany wsyp rozdrobnioną czekoladę.
Mieszaj energicznie, aż do uzyskania jednolitej, lśniącej konsystencji.
Odstaw na 10 min. Następnie wylej ostrożnie na stężony mus jagodowy. Wylewaj ostrożnie, aby nie ubrudzić boków ciasta. Resztę polewy przelej do worka cukierniczego i schłodź w lodówce (10-15 min). Na boku sprawdź czy konsystencja czekolady nadaje się już do wykonania ozdób, jeśli jest za płynna, włóż do lodówki na następne 10min. Gdy czekolada nie traci nadanego jej kształtu, oznacza, że możemu już wykonać ozdoby na brzegach ciasta joconde. Mogą to być kropeczki lub inne fantazyjne kształty. Ciasto możesz ozdobić kwiatami jadalnymi, owocami lub innymi wybranymi dekoracjami.
Keyword biszkopt joconde, biszkopt ze wzorem, mus jagodowy, sernik na zimno