Czekoladę posiekaj na drobne kawałki lub rozdrobnij blenderem.
Teraz możesz rozpuścić ⅔ porcji czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ja rozpuszczam w mikrofalówce, mieszam i sprawdzam co 10 s czy już jest rozpuszczona.
Gdy już praktycznie cała czekolada jest rozpuszczona dodaj pozostałą ⅓ i mieszaj, aż do gładkiej konsystencji.
Gniazdko
Zimny alkohol wlej do talerza.
Nałóż czekoladę do worka cukierniczego i odetnij końcówkę.
Wyciśnij czekoladę z worka, ruchem okrężnym na kształt gniazda.
Po paru sekundach wyjmij czekoladę i wylej następny okrąg.
Notes
Jeśli chcesz, aby gniazdo było złożone z prostych patyków, musisz wylewać je szybko. Jeśli wylejesz wolno, czekolada będzie pofalowana.