1opgalaretki jagodowej Opcjonalnie zamiast żelatyny
14gżelatyny w proszku 14g = 4,5 łyżeczek = 5 listków żelatyny (Opcjonalnie zamiast galaretki)
Instructions
Jagody (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej), sok z cytryny i cukier umieść w garnuszku. Podgrzej i zagotuj do rozpuszczenia się cukru, zdejmij z palnika. Dokładnie zmiksuj blenderem.
Jeśli używasz galaretkę zamiast żelatyny, dodaj ją teraz do ciepłego puree z jagód. Mieszaj, aż do rozpuszczenia.
Jeżeli używasz żelatynę. Żelatynę zalej wodą tylko do jej przykrycia (wymieszaj delikatnie), odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie ogrzej ostrożnie w mikrofalówce przez ok 5s, w razie potrzeby kolejne 5. Żelatyny nie można zagotować! (straci wtedy swoje żelujące właściwości) Rozpuszczoną żelatynę dodaj do jagodowej mieszanki i wymieszaj dokładnie.
W misie miksera umieść schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij. Dodaj puree z jagód, powoli, po jednej łyżce. Całość wymieszaj delikatne lecz dokładnie.