Żelatynę zalej wodą, odstaw na 10 minut do napęcznienia.
W małym rondelku podgrzej likier Baileys ( nie gotuj) dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny. Odstaw do ostudzenia. Płyn powinien nie być chłodny, ale jeszcze nie stężały.
Gdy likier jest już chłodny, zacznij ubijać śmietankę z cukrem pudrem.
Do ubitej śmietanki wlej w kilku partiach, ostudzony likier. Za każdym razem wymieszaj.
Wymieszaj krem na jednolitą masę. Włóż krem do lodówki na min 30min.
Notes
Jeśli za bardzo schłodzisz likier, nic się nie martw. Podgrzej w mikrofalówce przez parę sekund, aż do rozpuszczenia. (Pamiętaj: żelatyny nie można zagotować, ponieważ straci swoje właściwości)Jeśłi zwarzy Ci się krem (czasami się tak dzieje, gdy temperatury składników są bardzo zróżnicowane), podgrzej całość w mikrofalówce ( po parę sekund, nie zagotuj!), lub w kąpieli wodnej. Wymieszaj całość, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Chłodź w lodówce przez ok 1h. Znów wymieszaj. Zimny krem umieść w wąskim, a wysokim pojemniku i ubij powtórnie (blenderem lub mikserem ręcznym).Krem po całkowitym schłodzeniu ładnie utrzymuje kształt, nadaje się do wykonania nim prostych ozdób. Niestety, ze względu na zawartość śmietanki, nie nadaje się pod masę cukrową, ponieważ ją rozpuszcza.