Servings 44=ok 500ml kremu (1przełożenie tortu fi 20cm)
Calories 322kcal
Equipment
mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
średnia miska
szpatułka silikonowa
Ingredients
200mlśmietanki kremówkimin 30% tłuszczu
250gmascarponepełnotłusty (nie light)
80gcukru pudru80g = ok 7 łyżek
2łyżkikawy instant
1łyżkagorącej wody
Instructions
Rozpuszczam kawę w łyżce gorącej, przegotowanej wody. Odstawiam do przestygnięcia.
Serek mascarpone, cukier puder oraz rozpuszczoną kawę, umieszczam w jednym naczyniu. Najpierw mieszam składniki łyżką lub silikonową szpatułką, aż do połączenia.
Do powstałej masy wlewam śmietanę i miksuję, aż masa będzie jednolita o kremowej, gęstej konsystencji.
Notes
Wszystkie składniki kremu muszą być w tej samej temperaturze.Jeśli krem się zwarzy (z różnych przyczyn), nie panikuj! Podgrzej krem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Schłodź w lodówce przez ok. 12h lub w zamrażarce ok. 2h. Zimną masę ubij w wąskim, a wysokim naczyniu.
Keyword kawa instant, krem śmietanowy, krem z mascarpone