250mlciepłego mlekanie za gorące, temp. powinna być przyjemna dla skóry
500gmąki pszennejużyłam tortowej
szczypta soli
Kruszonka:
75gmąki pszennejużyłam tortowej
50gcukru pudru
50gmasłamin. 82% kwasu mlekowego.
1łyżeczkacukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
Dodatkowo
400gpokrojonego rabarbaruumyty i sparzony
drobno pokrojone jabłka do uzupełnienia jeśli zabraknie nam rabarbaru
Instructions
Ciasto:
Zgromadź wszystkie składniki, przesiej mąkę, Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W miseczce rozbełtaj jajka tak aby utworzyły jednolitą masę. Ogrzej mleko tak aby było ciepłe, ale nie gorące (przyjemne dla skóry).
Do dużej miski wsyp mąkę i zrób w środku mały dołek. Do tego dołka wlej jajka, mleko, pokruszone drożdże ( lub suche). Na koniec dodaj cukier kryształ i cukier waniliowy. Nie mieszaj. Bardzo ważna jest kolejność dodawania składników. Nie mieszaj składników. Miskę nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3h.
Po tym czasie wyraźnie widać, że drożdże zaczęły pracować.
Całość wymieszaj łyżką lub silikonową szpatułką. W czasie mieszania zacznij dodawać olej. Wszystko razem wymieszaj na jednolitą, gładką masę. Możesz mieszać również mikserem, końcówką do mieszania ciast. Jeśli nie masz miksera, wymieszaj ciasto szpatułką, do momentu całkowitego połączenia składników. iasto powinno być lepkie i ciągnące. Zaobserwujesz zapewne, jak zmienia się konsystencja ciasta, wraz z mieszaniem.
Ciasto przełóż do przygotowanej formy w dwóch turach. Ja na 500g mąki użyłam formę 35x25cm. Wylej pierwszą warstwę ciasta i równomiernie rozprowadź je po dnie blaszki. Na tę warstwę wyłóż luźno rabarbar i jabłka. Drugą warstwę rozprowadź w miarę równo na owocach. Na wierzch ułóż rabarbar, dość gęsto.
Kruszonka:
Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i rękoma zagnieść. Możea włożyć do lodówki na 10 min, jeśli kruszonka jest za luźna.
Pieczenie:
Ciasto włóż do zimnego piekarnika. Piecz w temo ok. 180 *C przez ok 40min. (ja używałam termoobbiegu)
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10 minut, po tym czasie zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego ostygnięcia.