Zgromadź, odmierz i odważ wszystkie składniki. Masło pokrój na kawałeczki. Otrzyj pomarańczę ze skórki.
W małym garnuszku rozpuść masło, czekoladę, cukier waniliowy i śmietankę. Poczekaj, aż roztopi się połowa składników w garnuszku, a drugiej połowie pozwól się roztopić pod wpływem już nagromadzonego ciepła (na wyłączonej kuchence). Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Cały czas mieszając wlej oba alkohole (powoli, partiami) i dodaj skórkę pomarańczową.
Wystudź. Mieszaj co jaki czas, aż do uzyskania gęstszej konsystencji.
Włóż do lodówki do ostudzenia, najlepiej na całą noc. Zimny krem możesz ubić używając blendera lub robota ręcznego. Krem miksuje się najlepiej w wysokim, a wąskim naczyniu.
Gotowy krem można bezpśrednio nakładać na ciasto/tort/deser lub za pomocą rękawa cukierniczego.