Jabłka obierz i utrzyj na tarce. Cytrynę obierz ze skórki (ja obieram cytrynę, nie ucieram). Staraj się obrać tylko żółtą skórkę, bez białego miąższu pod nią (biały miąższ jest gorzki). Wyciśnij sok z obranej cytryny. Masło pokrój na kawałki. Wszystkie jajka wymieszaj i roztrzep razem.
Do garnuszka wrzuć utarte jabłka, sok z cytryn, skórki z cytryny, cukier. Gotuj chwilę (ok. 5min) do rozprażenia i połączenia składników. Mieszaj co jakiś czas i kontroluj jabłka żeby się nie przypaliły. Po tym czasie wyjmij z garnka skórki cytryn. Możesz zmiksować wszystkie składniki jeśli zależy Ci aby krem był bardzo gładki.
Krem przelej do miski szklanej lub metalowej i umieść ją nad garnkiem z gotującą wodą.
Dodaj pokrojone masło. Mieszaj aż do jego rozpuszczenia.
Gdy masło się rozpuści dodaj roztrzepane jajka i ciągle mieszaj, aż do zgęstnienia kremu.
Notes
W okresie świątecznym do kremu jabłkowego można dodać przypraw korzennych. Dzięki czemu będzie smakował jeszcze lepiej.Jeśli dysponujesz doświadczeniem i dobrym garnkiem (z powłoką nieprzywierającą) możesz przygotowywać krem cały czas w jednym garnku. Bez konieczności ogrzewania go w kąpieli wodnej.
Keyword apple curd, cytryny, jabłka, krem jabłkowy, masło