Rozdrobnij czekoladę. Im drobniejsze kawałki tym szybciej się rozpuści, a ryzyko zwarzenia kremu jest mniejsze.
Pierwszy sposób:
Podgrzej śmietankę w garnuszku na małym ogniu. Ma być gorąca, ale nie wrząca.
Zdejmij śmietankę z ognia dodaj do niej rozdrobnioną czekoladę. Poczekaj 2 minuty. Następnie wymieszaj wszystko dokładnie.
Drugi sposób:
Podgrzej śmietankę w mikrofalówce przez ok. 1m. Dodaj rozdrobnioną czekoladę, wymieszaj. Włóż do mikrofalówki na 10s. (nie dłużej). Wymieszaj ponownie, mieszaj długo i intensywnie, aż do rozpuszczenia czekolady. Jeśli czekolada nie rozpuściła się w całości, obecne są grudki itp. Włóż pojemnik z kremem powtórnie do mikrofalówki na 5s. Czynność powtarzaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Ubijanie kremu.
Czekoladę rozpuszczoną w śmietance włóż do lodówki na przynajmniej 2h. Schłodzony krem ubij mikserem elektrycznym. Małą ilość kremu najlepiej ubija się blenderem w wąskim pojemniku o wysokich ściankach.
Ubity krem nakładaj od razu lub schłodź w lodówce przez ok. 30min .
Notes
350 ml kremu starcza na 1 przełożenie tortu o średnicy 16cm.
Keyword klem do tortu, krem czekoladowy, krem z białej czekolady