Przygotuj składniki, przesiej mąkę. Blaszkę na beze wyściel papierem do pieczenia. W formie na brownie wyściel spód, a boki pozostaw gołe. Truskawki pokrój, Białą czekoladę potnij na małe kawałeczki.
Beza
Najpierw ubij bezę. W tym celu białka oddziel od żółtek (rozbij tyle jajek ile sztuk białek jest potrzebne w przepisie).
Białka ubijaj w mikserze ręcznym lub elektrycznym. Cukier zacznij dodawać, gdy piana będzie już częściowo utworzona. Cukier dodawaj po łyżce, za każdym razem czekaj, aż cukier rozpuści się. Ubijaj, aż do utworzeniu sztywnej piany.
Pianę przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie, mniej-więcej na wielkość Twojej formy na brownie. Na koniec grzbietem łyżki zrób na powierzchni piany szpice lub inne wzory.
Susz w piekarniku nastawionym na 90* przez min 90minut.
Pod koniec suszenia zacznij przygotowywać brownie.
Brownie z truskawkami
Pokrój masło w kostkę, połam ciemną czekoladę na małe kawałki. Umieść masło w małym rondelku, rozpuść. Przygotuj cukier, mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia.
Do rozpuszczonego masła dodaj połamaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do wystudzenia.
W czasie gdy masło z czekoladą się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 160*C. Przygotuj blaszkę. Wystarczy, że dno blaszki będzie przykryte papierem do pieczenia.
Ubij całe jajka plus pozostałe żółtka, stopniowo dodawaj drobnego cukru. Ubijaj, aż do momentu, gdy nasza piana będzie sztywna, podwoi swoją objętość i zmieni kolor na blado żółty, a cukier całkowicie się rozpuści.
Wyłącz mikser. Przelej ostudzone masło z czekoladą do piany z jajek (powoli). Plastikową szpatułką, delikatnie mieszaj. Mieszaj tak, aby nie uwolnić pęcherzyków powietrza zamkniętych w pianie. Mieszaj tylko do połączenia składników.
W kilku turach dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Przełóż masę do przygotowanej formy. Na wierzchu poukładaj drobno pokrojone truskawki, na przemian z białą czekoladą.
Piecz w piekarniku na środkowej półce, ok 25-30min. Ciasto będzie gotowe, gdy na wierzchu utworzy się skorupka, a środek będzie jeszcze miękki.
Po wyjęciu z piekarnika, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto ostygnie.
Bita śmietana
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
Bitą śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Żelatynę rozpuść w mikrofalówce. Ogrzewać ok. 5s i sprawdź czy już się rozpuściła, jeśli nie włóż z powrotem na parę sekund. Pamiętaj, że żelatyny nie można zagotować, ponieważ straci swoje właściwości.
Żelatynę wlej do ubitej śmietany w kilku partiach. Za każdym razem mieszaj delikatnie szpatułką, aż do całkowitego połączenia składników.
Składanie ciasta
Na wystudzonym brownie rozsmaruj śmietanę. Na śmietanę połóż wysuszoną bezę.
Całość schłodź w lodówce przynajmniej przez 2h. Najlepiej smakuje po 12h chłodzenia.
Notes
Śmietankę możesz również połączyć również z serkiem mascarpone w proporcji 1:1. (z dodatkiem cukru). Serka możesz użyć zamiast żelatyny. Takie połączenie sprawia, że ciasto jest szybciej gotowe do spożycia, ponieważ nie trzeba czekać na tężejącą żelatynę. Ja użyłam żelatyny ponieważ takie składniki miałam akurat dostępne.