Zgromadź wszystkie składniki. Przesiej mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Spód (tylko spód) blaszki/formy/rantu wyściel papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Włącz piekarnik i nagrzej go do 160*C.
Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Cukier dodawaj powoli łyżka po łyżce, za każdym razem czekaj, aż cukier się dobrze rozpuści w białkach.
Pod koniec ubijania dodaj żółtka, jedno po drugim. Miksuj tylko do ujednolicenia koloru.
Do jajecznej mieszaniny dodaj suche składniki w dwóch lub trzech partiach. Wraz z ostatnią partią dodaj olej (na ściankę miski) i wymieszaj delikatnie. Pamiętaj, aby wymieszać dokładnie mąkę z dna i boków naczynia.
Przelej do przygotowanej wcześniej formy i włóż od razu do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 35 - 40 min.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż wystygnie, po czym oddziel biszkopt od formy ostrym nożem. Wyjmij biszkopt i studź go najlepiej na ażurowej kratce. Po czym odwróć do góry dnem i przekrój na blaty. Płaski spód stanowi górę naszego tortu.