Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Wlej olej, krótko wymieszaj, potem mleko, a na końcu stopniowo przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie mieszając łyżką lub silikonową szpatułką. Ciasto przelej do formy (25 x 35 cm) wyścielonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temp. 180 st.C.
Wyjmij biszkopt z piekarnika. Przestudź przez kilka minut, po czym wyjmij na kratkę kuchenną, zdejmij papier i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Zimny biszkopt włożyć z powrotem do formy, w której się piekł. Brzegi zabezpiecz cienkim, ok. 5cm, paskiem papieru do pieczenia.
Masa jabłkowa:
Żelatynę zalej sokiem jabłkowym. Odstaw do napęcznienia na parę minut.
Jabłka utrzyj na tarce o grubych lub cienkich oczkach. (wedle preferencji) Utarte jabłka wymieszaj z cynamonem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Żelatynę grzej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce przez kilka sekund. Powinna być płynna, ale nie możesz jej zagotować, ponieważ straci swoje żelujące właściwości. Płynną żelatynę wymieszaj z jabłkami.
Włóż jabłka do lodówki na ok 30min. W tym czasie przygotuj krem budyniowy. zimne jabłka należy wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt. Zwróć uwagę, aby brzegi były dobrze zabezpieczone i dobrze utrzymywały jabłka na swoim miejscu.
Krem budyniowy:
Pół szklanki mleka wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, po czym wlej mleko z mąką i ponownie zagotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Chłodny budyń przykryj folią przeźroczystą tak, aby folia była przyklejona do powierzchni budyniu.
Masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do masła wystudzony „budyń”. Gotowy krem wyłożyć na zastygniętą masę jabłkową.
Uwaga. W trakcie dodawania budyniu możesz mieć wrażenie, że krem się zważył. Nie martw się, miksuj dalej. Widoczne grudki to po prostu nie roztarte masło.
Posypka:
Wszystkie składniki posypki należy zrumienić na patelni na złoty kolor, ciągle mieszając. Przestudź je i równomiernie posyp wierzch ciasta. Całość wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto pokrój i pozostawić na około 15 minut przed podaniem. W tym czasie krem trochę zmięknie i będzie smaczniejszy.
Notes
Uwaga:Użyte składniki powinny być w tej samej temperaturze, szczególnie przy łączeniu masła z budyniem.Biszkopt możesz dodatkowo nasączyć mieszanką 200ml wody, 40ml soku z cytryny i 2 łyżeczki cukru. Jednak nie jest to koniecznie potrzebne.