W kąpieli wodnej połącz białą czekoladę i śmietankę razem. Mieszaj tak długo, aż prawie cała czekolada rozpuści się. Tak powstały ganache odsuń od źródła ciepła i nadal mieszaj, aż do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli wolisz skorzystać z mikrofalówki, włóż czekoladę ze śmietanką do mikrofalówki i podgrzewaj przez ok 30s. Po tym czasie wymieszaj dokładnie i odstaw na parę minut. Wymieszaj powtórnie, aż do uzyskania jednorodnej, lśniącej konsystencji. Jeśli to konieczne podgrzej jeszcze raz. Tym razem przez około 5s, wyjmij wymieszaj dokładnie.
Do powstałego ganache (kremu z czekolady) dodaj pastę pistacjową. Wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Włóż do lodówki, aż do wystudzenia kremu. Zimny krem możesz ubiś blenderem ręcznym. Przestań ubijać krem gdy tylko zauważysz, że zaczyna gęstnieć i zmieniać konsystencję.
Notes
Ubijanie kremów na bazie śmietanki w naczyniu wysokim a wąskim jest znacznie szybsze, a krem warzy się znacznie rzadziej.
Keyword krem do ciast, krem do makaroników, krem do tortu, krem pistacjowy, pistacje